Суспільство (відео)

Бобровицький синдром: мільйонер-латифундист хоче засудити бойового офіцера (Відео)

Хтось досі героїчно воює і продовжує боронити країну, а хтось ніяк не може змиритися з тим, що українські захисники вигнали російських окупантів із Чернігівщини. Ситуація, що склалася в Бобровицькій громаді, вражає. У негативному значенні цього слова. Місцевий мільйонер-латифундист, якого підозрюють у державній зраді та звинувачують у співпраці з окупантами, хоче засудити кадрового військового – офіцера, який у період активних бойових дій на Чернігівщині звільняв область, а нині – продовжує керувати бойовим підрозділом і боронити країну на іншому напрямку.

«Ми зуміли зайняти кругову оборону. У нас не було крана для бетонних плит. Ми просили в «Землі і воля» кран, щоб дорогу закрити. Але відповідь була нульова. Завдяки маленьких підприємцям і зусиллям небайдужих людей ми зуміли зайняти оборону. Адже противник уже в Басані і зайшов до Браниці», — Олег Олешко, підполковник ЗСУ.

Почалося все в лютому 2022 року – в перші дні повномасштабного вторгнення. Бойовий офіцер Олег Олешко разом зі своїми побратимами та небайдужими місцевими героями організували в Бобровицькій громаді рух опору. Чоловіки всіма наявними силами давали відсіч ворогу, знищували росіян, палили танки, влаштовували окупантам засідки.

Коли постала проблема з технікою для виконання бойових завдань, військові звернулися з проханням до місцевого підприємства.

«Коли зайшов агресор на територію Бобровицької громади, фактично зв’язку не було. Не було фактично представників громади, поліції, важливо було ухвалити правильне рішення. Підприємство «Земля і воля» розташовується на території громади, в них найбільше техніки на вилучення за нарядом для мобілізації. Але на той час були лише помічники, які неохоче віддавали, довелося виїхати на їхню базу, аби прояснити ситуацію та вилучити техніку, яка була вкрай необхідна військовим», — Олег Олешко, підполковник ЗСУ.

Керівник товариства «Земля і воля» Леонід Яковишин категорично відмовився виконувати мобілізаційні вимоги та не захотів допомогти воїнам технікою.

«Це відбувалося на початку вторгнення. Наше місто було в оточенні. Нам потрібна була техніка. В один із днів ми поїхали до «Земля і воля», щоб попросити техніку, аби захистити наше місто. Нас зустріла охорона. Сказали, що вони не уповноважені. Після чого приїхали два «Лексуси». Вийшов Яковишин. Він словами в матерній формі почав ображати. Ми пояснили, що нам потрібна техніка. Сказав, щоб ми забиралися. На територію заїхав УАЗ, вийшла його охорона озброєна. «Камазом» нам перегородили виїзд із воріт», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

Озброєні автоматами та пістолетами охоронці почали поводитися агресивно. Та й сам Леонід Яковишин намагався взяти до рук зброю.

«Директор «Земля і воля» сказав, що в нього теж є пістолет і потягнувся до сумки по пістолет. Його зупинили», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

Врешті-решт кілька одиниць техніки для виконання бойових задач військовим надали. Як і належить за законами військового часу, вилучення техніки відбулося під акти: кожна одиниця техніки була відповідним чином задокументована.

«Ми ж не просили нову техніку чи щось багато. Нам потрібні були 2-3 старі «Камази» для виконання задачі. Така реакція неприпустима в умовах війни», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

Офіцер Олег Олешко з військовими побратимами відіграли важливу роль у битві за звільнення Чернігівщини. За геройські вчинки, бойові заслуги та відданість народові України майора Олега Олешка підвищили до звання підполковника.

Бойовий офіцер Олег Олешко отримав відзнаки від Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного, начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова та іменну нагородну зброю від міністра оборони України Олексія Резнікова. Разом із тим, захисник Чернігівщини також отримує «сюрприз-подяку» від Леоніда Яковишина – позов до суду за вилучену у лютому 2022-го техніку для оборони Бобровицької громади. У позові зазначають, що Олег Олешко нібито перевищив свої повноваження і, мовляв, техніку вилучив не для виконання бойових задач, а для власних потреб.

Як уже зазначалося, техніка була вилучена під відповідні акти, на кожну одиницю є підтвердження з військових частин.

«Сторона захисту вже зібрала три томи матеріалів справи, серед яких – докази, що кожна одиниця техніки перебуває на балансі військових частин. Документально це все підтверджується і саме ця техніка є металевим знаряддям для виконання бойових завдань для Перемоги», — Вікторія Осташек, адвокат Олега Олешка.

Понад рік цією справою займався спеціалізований незалежний орган – Державне бюро розслідувань.

«Усі військові правопорушення має розслідувати ДБР. Це спеціалізована установа, до якої здійснюється спеціальний відбір, де люди проходять конкретну кількість етапів, це унеможливлює корупційну складову. Саме ці спеціалісти вузьконаправлені і можуть розібратися в деталях справи та надати їм оцінку», — Вікторія Осташек, адвокат Олега Олешка.

Після ретельної перевірки та вивчення обставин справи ДБР не побачило в діях Олега Олешка злочину.

«Так, вони здійснювали досудове розслідування до жовтня 2022 року. Потім була змінена підслідність. ДБР жодної підозри не вручало і не вбачало в діях Олешка жодного злочину», — Вікторія Осташек, адвокат Олега Олешка.

І тут починається найцікавіше: за якимось дивним збігом обставин справу, яку педалює доларовий мільйонер, від незалежного ДБР передають Головному Управлінню Національної поліції в Чернігівській області.

«Для мене це незрозуміло. Військовими справами займається не поліція, а ДБР. ДБР за півтора року не знайшло підстав для злочину. А чому поліція знайшла підстави – це запитання. Буде все справедливо – сподіваюся на наш суд», — Олег Олешко, підполковник ЗСУ.

За словами адвоката Олега Олешка, слідча своїми діями одразу дала знати яким буде слідство.

«Ми простежуємо такі упереджені дії і замовний характер незаконного переслідування нашого клієнта». У межах цього провадження мені довелося спілкуватися з однією слідчою. Інші просто побоялися подивитися в очі бойовому учаснику, якого безліч людей називають героєм, який захищав нашу землю. Жодне клопотання слідством задоволене не було і були випадки, коли суддя скасовував незаконні постанови слідчої. Але попри рішення суду, слідча однаково відмовляла нам у задоволенні наших клопотань. Ідеться про витребування бойових наказів і розпоряджень, які безпосередньо підтверджують невинуватість Олега Олешка», — Вікторія Осташек, адвокат Олега Олешка.

А тепер повернімося до Леоніда Яковишина – латифундиста, який, здається, готовий на все, аби розправитися з бойовим офіцером. Чому аграрій так зненавидів захисника Бобровицької громади? Чому замість вдячності за вигнання окупантів і звільнення краю Леонід Яковишин навпаки, ніби хоче помститися військовому?

«Після того я з ним особисто не спілкувався. Та людина не заслуговує поваги. Дивився кілька його інтерв’ю – він не заслуговує жити в країні», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

«Мені відомо, що розслідується така справа. Імовірно, є певні обставини, пов’язані з діями, які відбувалися на ТОВ «Земля і воля» щодо вилучення техніки», — Вікторія Осташек, адвокат Олега Олешка.

«Відповідь на це дасть СБУ», — Олег Олешко, підполковник ЗСУ.

Дійсно, дуже дивною видається ситуація, коли орки грабували та нищили всі підприємства і фермерські угіддя, водночас колосальні потужності «Земля і воля» залишилися без жодної подряпинки. Обійшлося без прильотів, без грабунку, навіть жоден окупант не побував на території підприємства. Це щонайменше дивно.

«У нього є зв’язки з Росією. У його заступниці донька заміжня за російським офіцером. Способів контактувати дуже багато. Все-таки, мабуть, контактував. Водночас по місту готувалися – техніку вивозили, пальне роздавали військовим, щоб кацапам не дісталося. Він нічого такого взагалі не робив – таке враження, що він знав», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

Військові також зазначають, що інші підприємці – значно менші за потужностями – з початком війни віддавали останнє, аби тільки допомогти боронити край від ворога.

«Особисто контактував із «Наташа-агро». На початку війни нам «Дастери» віддали техніку, яка потрібна. Невеличкі фермери самі техніку виганяли, перекривали. Їх спалили, але він зробив. Пальним допомагали. Усім чим могли. Всі боронили Бобровицю від окупанта», — військовослужбовець Головного управління розвідки.

Усі боронили та всі гуртувалися. Майже всі.

Отакі пристрасті вирують на Чернігівщині. Та попри все, добро завжди перемагає.

«Я переконана, що коли справа надійде до суду і суд побачить усі докази, буде винесене справедливе і правосудне рішення», — Вікторія Осташек, адвокат Олега Олешка.

Про подальші подробиці цієї справи і про те, чи дійсно в Україні справедливе правосуддя, ми розкажемо вам у наших наступних сюжетах.

Ще статті по темі

Back to top button