Суспільство (відео)

Борець-одиночка, вбитий режимом: у Чернігові згадали відомого земляка (Відео)

Після жорстокого побиття міліціонерами на вокзалі в тодішньому Щорсі в 1992 році помер наш відомий земляк, поет-дисидент, уродженець села Кучинівка Сновського району – Леонід Терехович. Сьогодні культурна спільнота нашої області зібралась, щоб презентувати одну з найповніших його збірок під назвою «…До правди незалежного життя»

«Зібрані вірші, починаючи з його перших спроб, зі шкільної лави, і вже закінчуючи його останніми роками життя», — розповідає співробітник Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів держслужби Дмитро Казимиров.

Тереховича характеризують виключно як людину-борця, людину, яка не зраджувала своїм ідеалам, за що він заплатив власною волею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невдовзі світ побачить книга про долі репресованих земляків

«Намагався боротися з тоталітарним режимом, він був засуджений, він пройшов катівні КДБ», — говорить директор Чернігівської обласної бібліотеки імені Короленка Інна Аліференко.

«Це дисидент-одинак, він не був пов’язаний із жодними дисидентськими колами, але сам по собі мав достатньо сміливості, аби критикувати дійсність, що його оточувала, і мав силу волі, аби одному протистояти тиску зовнішніх обставин», — відмічає директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів держслужби Володимир Бойко.

«Він жив у тих суспільних обставинах, коли творити і мати свою думку було вкрай небезпечно», — зауважує голова Чернігівської обласної спілки письменників України Ганна Арсенич – Баран.

Присутні на заході студенти про відомого земляка не знали, але обіцяли виправитись під час презентації книги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Спортивне сузір’я Чернігівщини»: світ побачила третя книга

«Хто такий Леонід Терехович, знаєте? – Терехович? Не знаю, чесно кажучи».

«Вибачте, але я не знаю. А ви знаєте, хто такий Леонід Терехович. На жаль, ні. Дізнаюсь зараз».

Серед молоді змогла згадати про Леоніда Тереховича тільки його землячка, жителька села Кучинівка. Саме там він був похований, і саме там пам’ять про нього передається з покоління в покоління.

«Батьки розповідали, що Терехович був поетом, його переслідувала влада. Але я рада, що зараз його зрозуміли як поета і тепер виходить його збірка»,говорить жителька села Кучинівка Руслана Мовчан.

Загалом збірка була видана за кошти обласного бюджету в кількості 300 примірників, що будуть розповсюджені по бібліотеках і навчальних закладах області.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button