Суспільство (відео)

Бої сумо-роботів: у Чернігові готують майбутніх творців «термінаторів» (Відео)

У Чернігові готують нових українських Ілонів Масків. На думку фахівців, наше місто має всі шанси на технологічний прорив і зможе перетворитися з міста легенд на місто інновацій і технологій.

«Нам необхідно заявляти про те, що це місто, в якому живуть технології. І створення цього фестивалю – це спроба заявити про себе. Про те, що наше місто перебуває на передовій технологічного розвитку»,- Сергій Лимар, створював технічну лабораторію «Ліга роботів».

Чернігівці вже сьогодні стоять в авангарді світових технорозробок. А через те, що розвитку галузі на місці не приділяють уваги, змушені виїжджати за кордон і творити історію там.

«У США, в штаті Вірджинія було запущено ракету «Антарес». Перший ступінь – це українська розробка, до цієї розробки долучилися фахівці з двох чернігівських підприємств»,- Сергій Лимар, створював технічну лабораторію «Ліга роботів».

Технологічна лабораторія «Ліга роботів» поставила за мету готувати юних талантів. Саме «Ліга» стала натхненником проведення в Чернігові вже третього фестивалю з робототехніки «СіверТехФест», що проходить на базі колегіуму ім. Тераса Шевченка.

«Діти від 6 до 9 років будуть змагатися в категорії «Розумне таксі». Їхніми завданнями буде переїхати через пагорб і включити зарядний пристрій, відвезти пасажирів до якогось пункту. Старші діти змагатимуться в категорії «Сумо», коли два роботи змагаються, треба виштовхнути суперника. І категорія робоперегони, це необхідно проїхати по прямій 10 метрів і довести, хто з них швидший»,- Наталія Лимар, голова ГО «Тьютор Хаб».

Важливою складовою фестивалю стала виставка стартапів – ідей, які можуть полегшити життя в урбаністичному місті.

«Повинні діти розробити ідею, яку можна втілити в життя. Наприклад, переробка відходів. Пропонуються органічні теплички, ті самі сонячні батареї. Загалом це діти, вони можуть придумати що завгодно»,- Наталія Шостак, методист технічної лабораторії «Ліга роботів».

Сьогодні ж молоді конструктори в тонкощі деталювання не заглиблюються. Захоплюються робобоями сконструйованих ними «машин».

«Мене в ній приваблює не стільки робототехніка, скільки саме азарт боротьби. Саме коли ви боретеся з роботом на арені»,- Володимир, учень технічної лабораторії «Ліга роботів».

«Це процес, який… Не знаю, як назвати, але це цікаво»,- Дарина, учениця технічної лабораторії «Ліга роботів».

«Мені найцікавіше ними управляти»,- Даша, учениця технічної лабораторії «Ліга роботів».

Наразі Чернігів в Україні – серед технолідерів. За словами творців «Ліги роботів», у нас приблизно 30 лише офіційних технологічних компаній, а в цій галузі загалом задіяно близько 2 000 містян.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button