Суспільство (відео)

Братські могили у центрі Чернігова: «за» та «проти» їх перенесення (Відео)

Братську могилу зі скверу Попудренка можуть перенести. Цього тижня таку перспективу обговорили у Чернігівській міській раді, під час засідання комісії з питань топоніміки. Після переносу останків Попудренка і Капранова на  «Яцево» у сквері залишилося одне поховання. У чернігівців різні думки з приводу його перезахоронення.

«Я думаю нехай би тут залишалися. Люди центром ходять, вони дивляться, бачать це все. Тому хотілось би, аби вони тут залишилися».

«Ну Попудренка ж перенесли. – А ці? Краще тут залишити, чи перенести? – Я не проти, щоб тут залишилися».

«Де вони загинули, там вони нехай і лежать. Якщо це надумана могила, як було з Попудренко, то потрібно переносити на місце захоронення». 

Одночасно з цим захороненням планують перенести і братську могилу, яка зараз розташована на Валу. Визначено два імовірних місця для перезахоронення: «Яцево» і старе кладовище на Старобілоуській. Куди саме помістять могили – ще визначатимуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знесуть чи залишать: чернігівців непокоїть доля братської могили в центрі міста

«На старому кладовищі у братських могилах поховані воїни, які загинули у Чернігові та його околицях у вересні 1943 року. абсолютно логічно, щоб їхні бойові побратими були поховані разом з ними. А «Яцево» має відповідний квартал, який виділений для таких поховань. Технічно там можна все зробити грамотно і правильно», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім.. В.В. Тарновського.

Рішення комісії – це лише перший крок достатньо довгого шляху. Сергій Лаєвський каже, що обидві братські могили перебувають під охороною держави, мають відповідні охоронні номери. Тому потрібно пройти процедуру, яка могла б завершитися перепохованням. Однак ряд фахівців, серед яких і Сергій Лазарович, вважають, що цвинтаря у центрі міста бути не повинно.

«Можна сказати, що місто історичне, воно і так стоїть на цих цвинтарях, але вони були винесені за межі міської території. З часом вона розширювалася, але традиції переносити цвинтарі у Середньовіччі не було. Жодних ознак цвинтарів не було, тому люди просто починали там селитися, а місто розширювалося. У ХХІ столітті абсолютно інші погляди, інша думка. Ми вже знаємо хто і де похований. Неправильно думати, що разом з живими повинно бути містечко мертвих», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім.. В.В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна реконструкція: в Чернігові показали одяг «українця»-сіверянина тисячу років тому (Відео)

Він також розповів, що саме більшовики принесли в Україну традицію ховати загиблих воїнів у центрі міст. Перші братські могили загиблих з´явилися в Чернігові на початку 1919 року. Саме у могилі на Валу поховані вояки дивізії Щорса. Подібні захоронення можна побачити у кожному населеному пункті.

«Як на мене, то був такий певний знак містянам, що ось ваші герої і ми прийшли назавжди. І тепер усі будуть поклонятися не тому Богу, якому молилися, а оцим героям, повз яких будете постійно проходити. Це нагадування про те, хто буде писати цю історію. Тому я абсолютно переконаний в тому, що ці могили потрібно переносити, треба дати спокій мертвим в тому місці, яке визначене і людськими законами, і законами будь-якої релігії», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім.. В.В. Тарновського.

Сергій Лаєвський також зазначив, що потрібно бути обережним з перепохованням загиблих у 1919 році. Оскільки їх не можна хоронити разом з загиблими у ІІ Світовій війні.

«Це абсолютно дві різні історії. Дуже важливо розуміти, що писати на загальному камені, бо той напис, який сьогодні у сквері Попудренка, він і здоровому глузду не відповідає. Там зазначено, що тут поховані воїни, які віддали своє життя за свободу і незалежність нашої Батьківщини. Якщо наша Батьківщина – це Україна, то за яку незалежність України вони віддали своє життя?» — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім.. В.В. Тарновського.

Технічні питання, у який спосіб переноситимуть могили ще вирішуватимуть. Достеменно невідомо скільки людей поховані у братських могилах. На каменях вибиті прізвища тільки деяких з них. Людей ідентифікуватимуть під час ексгумації. Якщо це вдасться, то кожного поховають у окремих могилах з іменними табличками.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button