Суспільство

Знесуть чи залишать: чернігівців непокоїть доля братської могили в центрі міста

Уже відомо, що могили зі скверу імені Попудренка в Чернігові перенесуть. Відповідне рішення ухвалили 4 липня під час засідання виконавчого комітету. До того ж, начебто міську владу про це просили родичі відомих партизанів.

Останки Миколи Попудренка перепоховають на кладовищі «Яцево» в секторі 96Е «Сектор поховання загиблих за Батьківщину у Великій Вітчизняній Війні 1941-1945 рр.». У той самий сектор перенесуть і останки Василя Капранова. Перепоховання відбуватиметься за кошти міського бюджету.

Але у вже згаданому сквері є третя могила – братська. У ній спочивають 24 радянські воїни, які загинули восени 1943 р. при визволенні Чернігова та форсуванні Дніпра. Доля цього поховання наразі під питанням. Містом навіть уже поповзли чутки, що її теж перенесуть. Але куди, як і коли – наразі невідомо.

Тож до ЧЕline телефонують стурбовані містяни і цікавляться: «Що буде із братською могилою?».

Запитання переадресували заступнику Чернігівського міського голови Олександру Ломако.

Lomako

«Вона залишиться на своєму місці. Ми не будемо ініціювати її перенесення. Однак мені відомо, що Інститут національної пам’яті в Києві виробляє концепцію, щоб в усіх містах братські могили перенести в одне місце. Бо в Україні є багато прикладів, коли за такими похованнями ніхто не доглядає, як годиться. Логіка в тому, щоб вони всі були в одному місці, і місцева влада ними опікувалася. Можливо, таке рішення буде прийнято на загальнодержавному рівні. Якщо так, ми його виконаємо. Але зараз таких вказівок немає, і, відповідно, братська могила в сквері Попудренка лишається на своєму місці. До неї, як і раніше, покладатимемо квіти і вшановуватимемо воїнів, які загинули, захищаючи Батьківщину», – відповів Олександр Ломако.

Тим часом ЧЕline поцікавився, що ж думають чернігівці про перенесення могил зі скверу.

 

Вадим Лільчицький, заступник обласного військового комісаралільчицький

Я проти перенесення. Нехай усе залишається, як є. Також у центрі Чернігова достатньо місця, щоб поставити пам’ятники й обеліски на честь земляків, які загинули в АТО й водночас вшановувати пам’ять сучасних героїв і солдатів Другої світової війни.

 

 

Отець Роман, настоятель Катерининської церкви в Чернігові

отець РоманІсторично так склалося, що в самісінькому центрі міста є поховання. Але їм там не місце, бо в місці, де бігають й граються діти, ходять люди, сидить молодь і п’є пиво, про жодне вшанування не може йтися. Тож треба неодмінно виділити місце, де мають лежати герої.

А щодо братської могили, то вона розташовується трішки осторонь, не так, як дві інші – під фонтаном. Про те, чи треба її переносити, не задумувався, тож навіть не знаю. Та дві інші могили однозначно варто перенести.

 

Сергій Гайдук, спортивний журналіст

IMG_9427Можливо, одразу в повоєнний час такі поховання були доцільними. Але зараз не дуже. Я за перенесення, і це вже давно треба було зробити. Світломузичний фонтан і могили – речі несумісні. Гуляти на могилах і розпивати різні напої – теж абсурдно. Не треба влаштовувати Кремлівську стіну на нашій Красній площі.

Натомість у доцільності перенесення братської могили сумніваюся. Адже виникне запитання: «Куди?». Але якщо вже її переносити, то до могили Невідомому солдату на пагорб Слави. На мою думку, це було б логічніше.

 

Вікторія Сидорова, журналіст

сидороваЩиро кажучи, я настільки звикла бачити поховання в сквері біля міської ради, що раніше навіть не замислювалася, чи вони там доречні. Однак коли на це почали звертати увагу туристи, гості міста, що це місце відпочинку, зелена зона, де відпочивають мами з дітками, молодь, то, напевно, варто перенести поховання в інше місце! До речі, в нас є кладовища в центрі, які вже не експлуатуються, можна перенести рештки героїв саме туди. Це ніяк не применшує їхніх заслуг чи шани городян.

 

 

Марія Коробко, музейний працівник

коробко

У кожного народу є своя історія, своє минуле. Хоч яким би воно було, я вважаю, що про нього треба знати й пам’ятати. Є такий вислів: «Хто не пам’ятає свого минулого, той не має майбутнього». І це справді так. Навіщо зі скверу імені Попудренка кудись переносити могилу Попудренка? Те саме стосується й інших могил. На мою думку, цього робити не варто. Всі звикли, що вони розташовані саме там, так само, як і драмтеатр на Красній площі, низка фонтанів – на Алеї Героїв, а Вічний вогонь – на Болдиній горі. У місті має бути те, чого не варто змінювати.

 

Сергій Бутко, представник Інституту національної пам’яті в Чернігівській області

бутко

Відповідно до закону про поховання і похоронну службу, всі могили мають бути в спеціальних місцях, зокрема на кладовищах. Тож могили Капранова і Попудренка треба переносити. Так само і братську. Немає сенсу залишати їх там, де гуляють люди. Адже передусім це зневага до мертвих. Переносити треба на кладовище, яке має охоронятись і де панує відповідна атмосфера. А центр міста – для живих. І це правильно.

Традиція облаштовувати поховання в центрах міст виникла за радянських часів, із 1924 року, коли на Красній площі в Москві поставили мавзолей Ульянову. Але це логіка зіпсована.

 

Тема з перенесенням могил Попудренку і Капранову вже давно назріла. Чому одночасно не вирішити питання з братською могилою – не розумію.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

 

 

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button