Культура (Вiдео)

Унікальна реконструкція: в Чернігові показали одяг «українця»-сіверянина тисячу років тому (Відео)

Нещодавно чернігівський історичний музей поповнився цікавим комплектом реконструкції одягу сіверян, жителів територій теперішньої Чернігівщини,  кінця 10 — початку 11-го століття. Роботи передав закладу відомий в Україні реконструктор Олег Ярошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові перенесуть братські могили

«Набір складається із комплекту штани-гучі, це такі широкі вовняні короткі штани, обмотки якими обмотувались вільні від штанів частини ніг, черевики шкіряні, і дві сорочки. Нижня сорочка, льняна, і верхня сорочка вовняна. Крім того, шапочка із повсті, ремінець шкіряний, на якому можна побачити ніж, і гаманець шкіряний також. Ну і торбинка, в яку можна складати чимало речей», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

За словами історика, такий одяг могли носити будь-які верстви населення, але в основному він притаманний для ремісників, селян, воїнів, торговців під час їхніх подорожей.

Вбрання, як кажуть, демісезонне.

«Зазвичай це всепогодній і всесезонний одяг. Єдине, що лише коли наступали холоди, то поверх могли накидати міхову накидку, коли був дощ, то накидали плащ, чи підбитий хутром, тоді він рятував від холодів, чи просочений жиром, тоді він захищав від дощу», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

В подальшому переданий комплект можна буде як споглядати, так і приміряти, відчувши себе жителем тієї епохи.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button