Суспільство (відео)

«Бульба» плодоносить: чи вродила цьогорічна картопля на Чернігівщині (Відео)

Картопляний сезон у розпалі. Селяни встигли оцінити майбутній врожай. Дехто вже викопав свої картопляні плантації, більшість – на фінішній прямій, тому діляться враженнями від викопаного.

«Ніяка. Два сорти садив, отакий горох. Ніяка»,- Сергій, житель села Количівка.

«До Спаса почав копати. Біла нехороша. – А яка хороша? – Червона тільки»,- Валерій, житель села Количівка.

«Картопля не дуже цього року. Мабуть, що весна така була… холодна. – Ви сортову вирощуєте? – Так, вирощуємо сортову. Щоб вона ж врожай давала»,- Ольга, жителька села Количівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кава, півні та корови: з чого починається ранок селян Чернігівщини (Відео)

«Середня. Не треба Бога гнівити. Ті роки було багато… Цього року вистачить. На їжу вистачить. Дітям. Внукам, правнукам»,- жителька села Іванівка.

Проте нарікають на поганий урожай не всі. В тих же селах зустрічаємо тих, кому поталанило з картоплею.

«По-різному. В нас добра картопля. Сусіди казали, що в них не дуже. – А давно почали копати? – Ми копаємо, мабуть, із 19 серпня. У нас маленький тракторець є, то ми й копаємо»,- Валентина, жителька села Количівка. 

«Хороша здорова картопля, але мало під корчем. – Вручну копаєте? – У мене біля хати небагато, то переважно вручну. Раніше під трактор копали, а зараз небагато садимо, бо вже старіємо»,- Володимир Васильович, житель села Іванівка.

«За нашими підрахунками повинно бути непогано. Ці погодні умови, які склалися, дощі, які пройшли на пізні культури – вони сприяли формуванню доброго врожаю картоплі»,- Олександр Єгоров, начальник відділу наукового забезпечення АПВ Інституту с/г мікробіології.

За словами фахівців, цього року і загалом більше перспектив у пізніх сортів картоплі, вони мають більше часу, щоб набрати масу.

«Більш високі врожаї формують на пізніх і середніх сортах. У ранніх є теж хороші врожаї, але різниця все одно відчувається»,- Олександр Єгоров, начальник відділу наукового забезпечення АПВ Інституту с/г мікробіології. 

Багато жителів села, попри прогрес, продовжують копати вручну. Це якщо мають невеликі присадибні ділянки, до десяти соток. Ті, в кого більше, користуються технікою – або комбайном, який і викопує та збирає, або ж просто викопують і потім збирають вручну. Ціни відрізняються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопляні «танці на городах»: жителі Чернігівщини розповіли, що по чім у «бульбовому бізнесі»

«Ну гривень 20. – За сотку? – Так»,- Володимир, житель села Количівка.

«Сусідка сказала, що 70 гривень за сотку. Я думаю, що це вони і прополюють, і обгортають. Це все разом»,- Валентина, жителька села Количівка. 

«Якщо просто витрушувати, то 35 гривень. Якщо ж комбайном, то 55 гривень. – Комбайн збирає? – Так. Так»,- Олександр, житель села Количівка.

«Кажуть, по 40 гривень за сотку. – Це просто він її вивертає? – Так. Вивертає, потім ходи збирай»,- Володимир Васильович, житель села Іванівка.

Загалом картопляний сезон цього року не балує високою врожайністю, проте все залежить від місцевості. Північ Чернігівщини традиційно більш сприятлива для вирощування «другого хліба» українців, тому й досягнення у врожаях там зазвичай дещо кращі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button