Суспільство

Картопляні «танці на городах»: жителі Чернігівщини розповіли, що по чім у «бульбовому бізнесі»

Рання весна, рання посадка картоплі. Цей рік як ніколи відрізняється від попередніх, із погляду майбутньої урожайності, – мало вологи, рання весна, тепла зима і бонусом – коронавірус, що дає змогу більше сконцентруватися на «картопляних танцях» із лопатою або без.

ЧЕline поцікавився в жителів сіл Чернігівщини і про особливості цьогорічного картоплесадіння, і про «збут» торішнього врожаю, і про «вартість» посадки.

с. Седнів Чернігівський район

Ситуація з відсутністю картоплі однакова майже по всіх районах області. Так, за словами Сергія Яценка, агронома ПП «Левона», що з Седнева, зараз картоплі на продаж немає ні в господарства, ні в людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Аграрії-картоплярі порадили, коли краще садити картоплю

«Раніш у Седневі картоплю купували в людей по 5-6 гривень, зараз ціна зросла до 8-9, але в більшості її немає», – говорить Сергій Яценко.

За словами агронома, у зв’язку з ранньою весною та «сухою» зимою картоплю варто садити раніше і намагатися зменшити кількість операцій під час посадки. Тобто одночасно викопати ямку, кинути картоплину та загорнути її, оскільки вологи в землі мало і земля висихатиме, якщо буде розкрита.

Щодо оранки, то Сергій Яценко радить застосовувати її лише на важких ґрунтах. На піщаних буде достатньо глибокого рихлення. Ціна оранки в Седневі зараз становить приблизно 40 гривень за сотку.

с. Івківці Прилуцький район

На Прилуччині в селі Івківці також із «зайвою» картоплею давно попрощалися, – пояснює місцевий житель, агроном за фахом Роман Калина. Ще взимку люди скуповували та возили на продаж до Києва. Зараз по селу «перекупщиків» не видно, інформують лише через оголошення в соцмережах чи знайомих про те, що готові купити по 8-10 грн за кілограм.

«Цьогоріч у нас картоплю через брак вологи в землі вже садять. Зараз якраз розпал сезону. Саджаємо стільки, як і минулого року, хто як: від 10 соток до 40. Це в середньому. За оранку беруть десь 35 гривень за сотку. Зайвої картоплі в людей немає – ще за зиму хто продав, хто худобі згодував», – говорить Роман.

с. Куликівка Городнянський район

«У нас орють десь по 35 гривень за сотку. Сезон уже почався. Цього року раніше, десь у середині квітня, тобто зараз усі активно саджають картоплю, адже ж і весна рання. Жодних черг, щоб зорали, немає, адже тих, хто має свій трактор, вистачає. На село, де 200 осіб, у нас з десятеро займаються оранкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сільська філософія: невигідна агрономія і картопляні гектари

Щодо минулорічної картоплі, то її в більшості немає зайвої. Мало хто продає. Минулого року люди або небагато посадили, або був поганий врожай. Чув, що їздили «перекупники» та купували, здається, по 9 гривень, але я не продавав», – розповідає Григорій із села Куликівка Городнянського району.

Садять у селі картоплі, порівняно з минулим роком, трішки більше, адже минулий рік показав, що може бути і неврожай.

с. Горбове, Куликівський район

Аналогічна ситуація і в Куликівському районі. Володимир Попруга, який обробляє землю в селі Горбове, розказує, що по картоплю (щоб купити) звертаються часто. Проте її немає. Ціну не дізнавався. Знає лише, що потім «перекупи» продають по 12 гривень. Про особливості посадки цього року каже так:

«Страшна весна цього року. Вологи в ґрунті взагалі немає. По волозі її (картоплю) треба було б давно вже посадити, а от по температурі ще рано, має бути хоча б 8 градусів у ґрунті.

Щодо обробки ґрунту, то я не знаю ціни цього року, бо в мене свій трактор. Торік у нас, у Горбовому, брали за сотку від 28 до 35 гривень, у дачників, де малі площі, десь 50 грн за сотку. Зараз, думаю, ціна виросла щонайбільше на 5-10 гривень».

За словами Володимира Попруги, є проблема цьогоріч і з посадковою картоплею. Так, він купував «еліту» в Київській області і, якби завчасно не проплатив, то нічого не мав би. На сьогодні картоплю вже не продають. Та й тоді взяв недешево – 18 гривень за кіло.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button