Суспільство (відео)

Чернігів оговтується від пережитої трагедії: куди містянам звертатись по допомогу (Відео)

Понад 70 будівель пошкоджено в Чернігові внаслідок російського ракетного удару по драмтеатру 19 серпня 2023 року. Наразі в місті тривають відновлювальні роботи. Серед основних пріоритетів – ремонт дахів житлових будинків, що постраждали внаслідок терористичної атаки рф, їх загальна кількість – 66, серед них шість потребують капітального ремонту покрівлі. Про це під час чергової наради Чернігівської міськради заявив начальник управління житлово-комунального господарства ЧМР Ярослав Куц.

«Шість будинків потребують капітального ремонту даху, я говорю лише про дах. Наступне – це вікна та система опалення. Інші будинки ми закриємо поточним ремонтом. Що стосується цих шести будинків: до кінця тижня КП «Деснянське» накриє їх брезентом, поліетиленом, щоб зменшити потрапляння води всередину будинку», — Ярослав Куц – начальник управління ЖКГ ЧМР.

За словами Ярослава Куца, аби виконати всі необхідні роботи, разом із розробленням документації та ремонтом покрівель, необхідно орієнтовно двох місяців.

«Площа дахів — приблизно 6,5 тисячі квадратних метрів, за паспортом будинку. Вартість одного квадратного метра визначена чек-листом, затверджена постановою Кабміну – 3 209 гривень, якщо я не помиляюся. Якщо ми помножимо 6500 на 3200, ми отримаємо 20 800, також треба докупити шифер і вікна. Це все, я вважаю, буде до 25 мільйонів, стільки вартуватимуть ці питання», — Ярослав Куц – начальник управління ЖКГ ЧМР.

Також чернігівці, помешкання яких постраждало внаслідок ракетної атаки 19 серпня 2023 року, можуть звернутися до «Єдиного центру допомоги» й отримати необхідну підтримку від українських і міжнародних організацій.

«Буде надаватися допомога за кількома напрямами. Відновлення житла – малі та середні ремонти (заміна вікон і дверей), а також, залежно від пошкоджень, малі ремонтні роботи житла мешканців. Другий напрям – отримання матеріально-грошової допомоги. Третій напрям – це правова допомога, юридичні консультації. Четвертий – психологічна допомога. Останнє – швидка ремонтна допомога: видача плівки, фанери та будівельних наборів», — Наталія Хольченкова – начальник відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР.

Із міркувань безпеки місце розміщення центру повідомляють лише особам, які потребують допомоги. По докладну інформацію слід приходити до відділу звернення громадян ЧМР. Із собою містянам необхідно мати певний перелік документів.

«З собою треба приготувати та мати документи, які посвідчують особу (паспорт та ідентифікаційний код), також слід мати з собою фото руйнувань. Коли мешканець міста потраплятиме до цього центру, його координуватимуть, залежно від потреби, до кого з партнерів необхідно звернутися», — Наталія Хольченкова – начальник відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР.

Також у Чернігові планують продовжити термін дії програми часткової компенсації вартості за заміну пошкоджених вікон у квартирах малозабезпечених верств населення. Програма діятиме для містян, житло яких постраждало внаслідок ракетного удару по центру Чернігова 19 серпня 2023 року.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button