Суспільство (відео)

Як чернігівці та чиновники гріхи на Водохреща змивали (Відео)

19 січня на Золотому березі було багатолюдно. Сотні чернігівців прийшли сюди, аби долучитись до традиційного обряду на Водохреще — освячення води.

«Але найголовніше — пам’ятати: святість не в воді, а святість від благодаті того духу і від очищення й освячення цією благодаттю, а приймає святість людина, яка очищується від гріхів. І тому не стільки треба дбати про зовнішнє, але й пам’ятати про внутрішнє, про зміст цього свята. Жити праведно і мати чисту душу, таким чином наближатися до царства Божого», — Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Занурення хреста у воду – як знак для чернігівців: уже можна здійснювати і людський обряд – заходити в освячену ополонку.

Чудово, рекомендуємо. Щоб цілий рік не хворіти, не перший раз, кожен рік.

-Водичка сьогодні, найчистіша. Від води чекаю зцілення і здоров’я на цілий рік.

Хочу, щоб жінка побачила, що я тут дійсно, що ми покупалися, очистилися, а зараз поставимо чекушечку і все загладимо.

Більшість чернігівців щороку приходить цього дня на Десну, аби відчути чудотворні властивості святої води. Є й такі, хто наважується на такий екстрим вперше.

Супер просто, перший раз спробувала. Супер. – Як наважились? – Якби не пацани, не знаю. Люди, пробуйте. Усіх зі святом.

Частина ж чернігівців просто спостерігала за відчайдухами з берега.

-Я за чоловіком прийшла подивитись — А чому самі не наважились? – Не знаю, боюсь.

На Золотому березі купався і цілий десант чиновників з обласної адміністрації.

«А чому у робочий час? — Я зараз о 13.00 виїжджаю на Любеч, у мене вручення комп’ютерного класу. Я провела нараду, прискакала сюди, окунулась і їду зараз, обідню перерву трохи змістила», — заступник голови ОДА Наталія Романова.

За безпекою держслужбовців і чернігівців пильно стежили рятувальники. Розповідають, що нерідко пірнути в ополонку дехто зважується в нетверезому стані.

«До них більше уваги, оскільки людина втрачає орієнтацію у просторі, хитається, до таких надувага. Особливу увагу звертаємо на дітей, якщо батьки хочуть їх купати», — начальник міського відділу ДСНС у Чернігівській області Петро Дегтяр.  

Свою допомогу негайно готові були надавати і медики.

 «Бували у нас випадки, коли звертались люди, оскільки не всі підготовлені приходять занурюватись. Ми обігріваємо людину, у нас є спеціальні укладки для зігріву, медикаменти, тиск міряємо і за ситуацією діємо. Поки що, слава Богу, ніхто, і, сподіваємось, таких випадків не буде», — фельдшер швидкої допомоги Дар’я Демидова.

Для чернігівців цього року облаштували і більш комфортні умови для зимового занурення. Встановили палатку – де можна було в теплі перевдягнутись. На вулиці ж усі охочі могли зігрітись гарячим чаєм.

Ще статті по темі

Back to top button