Суспільство (відео)

Чернігівець створює ексклюзивні аксесуари зі шкіри (Відео)

Чернігівець Роман Повизший працює над створенням нового гаманця.

«От так потихеньку, без поспіху, щоб усе було рівненько».

Створенням аксесуарів зі шкіри він займається вже рік. Все почалося з того, що в нього порвався старий гаманець. Купувати новий у магазині пан Роман не хотів. Замовити те, що йому підходило б, теж не вдалося. Чоловік прагнув зробити щось ексклюзивне, тому взяв справу у свої руки.

«Зараз у нас є Ютуб, багато майстрів, дивився закордонних, зокрема американських, російських, чимало майстрів, які класно роблять речі. У них дивився, чогось вчився. Знайшов сайт, де подивився інструмент, придбав, там же клапоть шкіри купив»,- Роман Повизший, майстер.

Перший свій виріб майстер забракував. Цю справу він залишив на кілька місяців. Аж поки йому на очі не потрапило шкіряне портмоне знайомого, яке той успадкував від батька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гончар із Чернігівщини на час карантину проводитиме онлайн-майстер-класи

«Я побачив його, взяв у руки. Ну, класне, мені сподобалося. Воно все в латках уже було. Але я роздивився там клеймо 1979 року і подумав, що це ж класно, коли у речі є своя історія. І от я вирішив повернутися назад до гаманців і вчитися»,- Роман Повизший, майстер.

Наполеглива праця над власною майстерністю привела до того, що виробами Романа Повизшого почали цікавитися люди. Зараз він виготовляє шкіряні аксесуари на замовлення. Вся робота починається із запиту клієнта.

«Я вже тоді кажу, що от можна такий чи такий. Показую фото своїх робіт. Ідеальний замовник – це такий, який подивився фото і каже «от хочу це». А є такі, що з ними дуже багато роботи»,- Роман Повизший, майстер.

У майстра є заготовлені лекала. Але за бажанням клієнта він створює нові. На них він докладно розмічає розміри, всі застібки, кишені для монет чи інші відділи гаманця. Потім майстер усе переносить на шкіру та робить заготовки, які далі треба склеїти.

«Є спеціальний клей для шкіри. Вони на водній основі, добре склеюють. Склеюю заготовочки, потім розмічаю все, як тут показано. Пробиваю дірочки інструментом. І потім зшивається все»,- Роман Повизший, майстер.

Це робиться виключно вручну, із використанням спеціальної техніки. Тож шов не розійдеться, навіть якщо у процесі експлуатації гаманця нитка десь порветься. Шиє Роман Повизший на спеціальній установці.

«Це шорний поні, я його сам майстрував, щоб не купувати. Отак він мені допомагає. Після ремонту залишилися рештки деревини, чому не зробить?»,- Роман Повизший, майстер.

У роботі використовує спеціальні інструменти. Він може створювати сумки та рюкзаки. Але левова частка його робіт – це гаманці. Для пошиття виробів обирає спеціальну шкіру.

«Я от використовую Crazy horse, у неї товщина 1,6-1,8 мм. Тобто ця шкіра може прослужити років 20. Звісно ж, як уся шкіра, вона боїться води. Якщо ви намочили, висушили феном, то її одразу скрутило»,- Роман Повизший, майстер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витвори мистецтва з непотребу: чернігівський майстер створює оригінальні вироби з дерева (Відео)

Аби такого не сталося, майстер радить протирати мокру шкіру сухою ганчіркою та сушити за кімнатної температури. Не радить використовувати вологі серветки. Для довговічності виробів навчився обробляти їх фінішним покриттям.

«Змішую бджолиний віск із рослинними оліями і виходить водовідштовхувальне покриття для шкіри. Його треба хоч би раз на рік покривати заново»,- Роман Повизший, майстер.

Із часом шкіра трохи змінюється та затирається. Тому майстер обрав спеціальний матеріал для фурнітури, щоб усе мало гармонійний вигляд.

«Латунь також із часом темніє, набуває такого вінтажного вигляду. Підбирав до шкіри, саме латунь мені подобається»,- Роман Повизший, майстер.

Із продажем шкіряних аксесуарів чоловіку допомагає його дружина. Вона веде сторінку в Інстаграмі. Як каже сам Роман Повизший, вона є рушієм його справи. Увесь процес відбувається на кухні власної квартири.

«Стіл великий, дружини вдома немає днями. Є де розміститися. Отак ми і ділимось із нею. Вона ввечері, а я вдень»,- Роман Повизший, майстер.

Поки що для Романа Повизшого вироби зі шкіри – це більше хобі, яким він займається у вільний від роботи час. Адже чоловік – водій аварійної служби у чернігівській газовій компанії. Працює позмінно. Тому й має час на створення шкіряних аксесуарів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button