Суспільство (відео)

Чернігівець власноруч складає дрони для військових (Відео)

Чернігівець Михайло Ворошило до повномасштабного вторгнення працював електриком та обслуговував різні магазини. Втім, здавалось би, у найскладніший час для бізнесу, одразу після звільнення Чернігівщини від окупантів, вирішив разом із друзями відкрити власну майстерню та почав тримати фронт. Складав павербанки та дрони для ЗСУ, які сам і навчився збирати.

«Дрончиками я почав займатися приблизно чотири місяці тому. Бо я бачу тенденцію, що вони дуже потрібні. Раніше вони не так були задіяні масово, ми кажемо саме про FPV-дрони. Їх ще називають ударними», — Михайло Ворошило, електрик, волонтер.

FPV-дрони передають відеосигнал в режимі реального часу. А оператор, який керує польотом, бачить усе через спеціальні окуляри. До того ж дрон дуже швидкий, тож його легше вивести із зони дії РЕБ, які полюбляють використовувати рашисти.

«Його легше вивести з РЕБа, наприклад. Тому що в нього більша швидкість, це якщо ми порівнюємо DJI Mavic 3, він летить максимально 72 км/год. І то залежно від того, яка температура повітря та напрямок вітру. А FPV може за короткий проміжок часу розвинути швидкість 100 км/год і це для нього легко. Залежно, звісно, наскільки він навантажений. Тому FPV для розвідки чи для скидання більш підходять. Але є специфіка і у DJI Mavic 3: їх беруть для розвідки, бо там дуже якісна камера і можна все роздивитися, от пів вартості дрона і становить ця камера», — Михайло Ворошило, електрик, волонтер.

Такі дрони також є стійкими до падінь та вологи і легко ремонтуються. Проте, аби скидати вибухівку на ворогів, потрібні певні навички.

«Щодо скидів є свої тонкощі, цього треба навчатися, бо це майже балістика. Треба знатися і самому прораховувати траєкторію. В окулярах бачимо швидкість та купу інших показників, це все треба відстежувати. А ще коли летиш і бачиш точку, треба, аби воно влучно поцілило туди», — Михайло Ворошило, електрик, волонтер.

Технологію складання FPV-дронів Михайло опановував через інтернет.

«Де я навчався і як – це все інтернет та YouTube. Дуже багато груп є в телеграмі, де хлопці, українці, такі ж ентузіасти, як я, і більш досвідчені, які літають не чотири місяці, а роками, розповідають, що і як. Тому в купі цієї інформації і спілкуємося, підтримуємо одне одного. Деталі замовляю з aliexpress або прораховую вже тут те, що є в наявності. У нас ціни зараз підняли дуже сильно на всіх деталях. На aliexpress теж піднялися, але виходить дешевше. Ну і не завжди з Китаю є швидка доставка, щоб воно приїхало за 19 днів», — Михайло Ворошило, електрик, волонтер.

Окуляри та пульт – це постійна частина, яка завжди залишається з вами. А вже сам дрон буде витратним матеріалом.

«Можна купити окуляри дуже-дуже дорогі – за 30 тисяч гривень, а можна щось бюджетне – за 10 тисяч. Чи взагалі найдешевші за 5 тисяч, але я такі не раджу. Так само і пульт, є великий асортимент – можна купити за 20 тисяч або за 5-10 тисяч. Те що купується один раз, воно у вас залишається, і цей пульт ви переприв’язуєте до кожного нового дрончика. Головне – щоб приймач був один і той самий. І дрончик сам потрібен, це вже витратна штука, я прораховував, він коштує приблизно 14,5-16 тисяч гривень», — Михайло Ворошило, електрик, волонтер.

Михайло співпрацює з Чернігівськими підрозділами, які зараз боронять наші кордони. Сам він називає їх «Чернігівські літуни» і готує чергове замовлення.

«Ось робимо якраз для них цих «пташок», загалом воно приїжджає розібраною солянкою – купа плат, польотників, а інколи таке, що треба ще вивчити», — Михайло Ворошило, електрик, волонтер.

Проте зараз є потреба придбати ще ноутбук та обладнання для налаштування FPV-дронів. Щоб залізні пташки якнайшвидше складалися, налаштовувалися та допомагали нашим військовим тримати оборону.

«Окуляри, пульт – це все потрібно, щоб налаштовувати. Ми беремо пульт у діапазоні приблизно 13 тисяч гривень, це вже з передавачем. Це буде такий універсальний пульт із багатьма протоколами зв’язку. Тобто він буде один, який ми зможемо підключати майже до всіх приймачів», — Михайло Ворошило, електрик, волонтер.

Зараз триває збір на банку, тож якщо ви маєте можливість допомогти, обов’язково доєднайтеся до збору. Навіть 20, 50 і 100 гривень допоможуть у такій важливій справі.

Посилання на банку https://send.monobank.ua/jar/4u3Sk1HFq7

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button