Суспільство (відео)

Чернігівка підкорила засніжену вершину гори Бребенескул: історія подорожей журналістки Ксенії Рекун (Відео)

Говерла, Ребра, Піп Іван Мармароський, а ще засніжений зимовий Бребенескул – усе це перелік вершин, які за кілька років своїх активних туристичних подорожей підкорила чернігівська журналістка Ксенія Рекун.

Перша подорож у гори, розповіла нам Ксенія, відбулася майже 10 років тому, тоді це був спосіб відволіктися від життєвих проблем.

«Саме з горами в мене пов’язаний період життя, який я не можу назвати дуже хорошим: це були сімейні негаразди, внутрішні, психологічні, якась нестабільність. І я поїхала в гори. Було літо 2015 року, це було 24 серпня, якраз на День Незалежності. Ми поїхали в суто екскурсійний маршрут: Яремче, Говерла, Скелі Довбуша – цілком стандартна ситуація. Коли я познайомилася з гідами та гірниками, вони мені сказали, що підйом із Заросляка до Говерли – це взагалі не вважається і походом. Це просто така туристична забаганочка і все», — Ксенія Рекун – журналістка.

Тож дізнавшись, що перша її вершина – лише початковий рівень, Ксенія Рекун пообіцяла собі, що тепер повертатиметься в гори щороку і щоразу підкорюватиме нові дедалі складніші вершини.

«Це був 2021 рік, перед початком повномасштабного вторгнення, 5-7 листопада. Ми пішли на Мармароси, які межують із Румунським кордоном. Це була моя любов не те, що з першого погляду, бо з першого вже була. Це були саме ті недоступні гори, які я підкорила», — Ксенія Рекун – журналістка.

А наприкінці грудня 2023 року Ксенія вирушила в один із найскладніших своїх походів – підкорювати засніжену вершину гори Бребенескул.

«Це була моя мрія і я вирішила втілити її – зробити собі подарунок на день народження. Перший день походу – підняття до будиночку, де ви будете жити. Піднімалися ми туди десь приблизно шість годин. Ми йшли лісом, набір висоти не такий великий – 500-600 метрів, але насправді 200-300 метрів ти йдеш і хекаєш. Зараз світловий день досить таки маленький, тому ми йшли дві години нормальним світлим життям, а потім із ліхтарями на лобі, через ліс до будинку, тому що інакше просто не було б видно. Наш похід пролягав і через гірські річки, які ми переходили. Десь обережно, а десь хтось мочив ноги. По-різному бувало. Перший день – це саме такий підйом і потім уже відпочинок. Другий день – це коли ви вранці прокидаєтеся, гарненько снідаєте, адже в горах треба їсти ситно та багатенько, аби вистачало сил. У нас був набір висоти десь 1000 метрів. Це вже в самі гори. Того дня я відкрила віконечко, а на вулиці – повний штиль. Це реально класно, і я зрозуміла, що мені просто пощастило. Я дійсно вірю в те, що гори, якщо ти їх по-справжньому любиш, то і вони тебе люблять, і пускають у свої володіння. Якщо ти з теплом і душею приходиш до них, говориш, як мантру, що я хочу відпочити, набратися сил, допоможіть мені, то вони тебе наповнюють. Дають тобі силу та енергію. І відпускають потім теж із таким блаженством, що ти хочеш повернутися і не один раз», — Ксенія Рекун – журналістка.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button