Суспільство (відео)

Святковий день і містична ніч: в Іванівській ОТГ відзначили день громади (Відео)

«На березі Десни в селі Ладинка зібралася вся Іванівська об’єднана територіальна громада. Сьогодні їй півтора року. Дата невеличка, утім, уже заслуговує на те, аби її святкували з розмахом», — говорить журналіст Яна Титенок.

Виступи кращих творчих колективів громади аж до ночі, традиційна торгівля виробами умільців, майстер-класи народних промислів, колоритні фотозони та ще багато розваг: пані Ольга з Ягідного каже, що про таке свято в селі навіть і не мріяла.

«Ми заслужили на це свято, ми хотіли цього, ми чекали цього. Так подобається, ми тут відпочиваємо. Тут і діти, внучка моя співає, друга внучка тут бігає й відпочиває, ми тут усім сімейством», — розповідає жителька Іванівської ОТГ  Ольга Акуленко.

Замість іменинного торту жителів і гостей Іванівської громади частували козацьким кулешем – із пшоном і м’ясом. Черга по порції каші стояла чималенька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іванівська громада розжилася технікою для відновлення доріг

«А ну, кумуся, кинь мені кашки. Та почекай, інтерв’ю не можу скласти. Давай, давай  варимо кулешу 250 літрів. Спонсор – Іванівська сільська рада, роздає безкоштовно», — каже художній керівник Слобідського будинку культури Людмила Осипенко.

Іванівська об’єднана територіальна громада утворилася в грудні 2016-го. У перші півтора року після об’єднання ОТГ почала відбудовувати інфраструктуру населених пунктів, про які півстоліття ніхто не дбав: дороги, освітлення, об’єкти соціальної сфери. 12 сіл, які ввійшли до цієї ОТГ, повірили в перспективи державної реформи.

«Все почали робити, почали світло по селу робити, почали дороги робить», — розповідає жителька Іванівської ОТГ Валентина Логвинчук.

«Ми боялися об’єднуватися, але тепер бачимо, що все добре», — відзначає жителька Іванівської ОТГ Надія Хвалько.

«У нас на сьогодні наступного тижня розпочинається процес встановлення нових енергоощадних вікон по школах – це майже 700 тисяч. Наступного тижня в нас розпочинається процес встановлення вуличного освітлення, це майже 3 млн, ямковий ремонт доріг. Сподіваюся, нам вдасться реалізувати всі проекти соціально-інфраструктурні, які були ухвалені сесією депутатів», — говорить голова Іванівської ОТГ Сергій Гарус. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земельні мрії Гаруса: очільник Іванівської ОТГ купив землю під котеджну забудову

У день народження громада провела і купальські забави. Біля Десни співали обрядових пісень, плели вінки, а на заході сонця незаміжні дівчата запускали їх у воду. За традицією, якщо вінок не потоне, найближчим часом дівчина вийде заміж.

«Цей вінок, коли я його опускаю на воду, то хочу, щоб хтось піймав цей вінок і я знайшла свого судженого-рядженого», — зізнається Аня Вовк. 

«У мене є коханий, я йому підказала, де чекати вінок, сподіваюсь, він піймає», — говорить Євгенія Йовенко. 

«Я думаю, що якийсь хлопець чи дядько візьме мій вінок і буде в його якась пам’ять», — розповідає Софія Вовк.

І найголовніша купальська традиція – вогонь. Іванівська громада, схоже, побила рекорди з величини вогнища.

Через багаття, кажуть іванівці, стрибали аж під ранок, але традиції дотрималися. До цього розважалися на файєр-шоу та святковій дискотеці.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button