Суспільство (відео)

Чернігівщина розпочне розробку Стратегії розвитку територій, – Олександр Мисник (Відео)

Чернігівщина розроблятиме Стратегію розвитку своїх територій для подальшого успішного виконання державних реформ. Цього вимагає Президент України Петро Порошенко. І на цьому наголосив голова облдержадміністрації Олександр Мисник під час першого засідання Ради регіонального розвитку.

«Президент України чітко поставив завдання – розробити перспективні плани розвитку областей, районів, громад. Вони повинні містити перелік інфраструктурних проектів об’єктів соціальної, житлово-комунальної сфери, що мають бути відремонтовані, збудовані, доведені до відповідного рівня», — голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник.

На засіданні підбили підсумки реформи децентралізації. Чернігівщина – у трійці лідерів Всеукраїнського рейтингу. У нас створено 39 об’єднаних громад і всі вони успішно працюють – ремонтують дороги, заклади соціальної сфери, закуповують комунальну техніку. Вперше за багато років через збільшені бюджети у громад з’явилася можливість започатковувати соціальні проекти – наприклад, закуповувати житло лікарям.

«Минулого року Носівська міська рада виділила 350 тисяч для придбання житла одному медику, і цього року ми також виділили приблизно 300 тисяч на житловий будинок для сім’ї медиків без цих заходів не відбудеться залучення лікарів, які повинні працювати на тій чи іншій території», — голова Носівської ОТГ Володимир Ігнатченко.

Цьогоріч понад 10 тисяч першокласників області сіли за парти Нової української школи. Це ще один виклик новоствореним громадам, який вони витримали. На реалізацію освітньої реформи Чернігівщина отримала понад 30 мрлд грн. Усього за кілька місяців початкову школу вдалося перетворити на затишну оселю для діток.

«Наша громада активно вкладає кошти в розвиток освіти, щодо реформи НУШ, то ми відкрили дві опорні школи, вони повністю забезпечені і новими меблями, і дидактичними матеріалами, процес навчання дітям більше подобається. Додатково кошти були виділені на термомодернізацію», — голова Іванівської ОТГ Сергій Гарус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбулося перше засідання Ради оборони Чернігівщини

Справжній медичне пожвавлення протягом останніх кількох років відбулося і на Бахмаччині. Її очільниця Тетяна Неділько каже, що спільними зусиллями громади, бізнесу, та за підтримки народного депутата України Валерія Давиденка вдалося поповнити автопарк медзакладів чотирма медичними автомобілями, а також провести низку ремонтів.

«Ремонтні роботи найпотужніші – це пологово-гінекологічне відділення, ремонт за кошти Держфонду регіонального розвитку. Ми той рік подавали проект, а цього року ми пройшли, виграли 3,8 млн грн і зараз тривають ремонтні роботи», — голова Бахмацької РДА Тетяна Неділько.

За останні чотири роки бюджет області зріс на понад 3,5 мільярда гривень і налічує 5 з половиною мільярдів гривень. А розмір державної підтримки на розвиток громад і розбудову інфраструктури збільшився майже в 40 разів.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button