Суспільство (відео)

Чернігівщину «кроять» без думки людей: скільки районів залишиться в області (Відео)

Чернігівщину ділять на нові райони. Тепер їх буде значно менше, з префектами і без рад.

«На районному рівні не передбачається існування районних рад. Передбачається лише така структура, як префект, який буде здійснювати контроль за роботою органів місцевого самоврядування»,- Ірина Грозенко, депутат Чернігівської обласної ради.

Сьогодні керівництво Чернігівської обласної адміністрації зібрало в себе керівників фракцій облради, її голову та заступників. Подали на розгляд запропонований адміністрацією поділ області на райони.

«Сьогодні обговорити ці питання і знайти найбільш оптимальне та ефективне рішення»,- Андрій Прокопенко, голова Чернігівської ОДА.

«Це, власне, саме та пропозиція, яку було напрацьовано від адміністрації. У нас райони досить великі, виконують норму 150 тисяч. Тут є можливість подивитись, які громади внесено до переліку цих районів»,- Віталій Загайний, перший заступник голови Чернігівської ОДА.

Зазначили, дотримувалися критеріїв, запропонованих Міністерством регіонального розвитку, а саме: цілісність району, кількість населення не менше як 150 тисяч і відстань райцентру до крайніх точок не більше ніж 60 кілометрів. З останнім не вийшло: територія велика, а людей мало.

У відповідь на такий варіант поділу отримали майже одноголосну незгоду. По-перше, чотири райони це дуже мало, а варіант із більшою кількістю райцентрів чомусь навіть не розглядався.

«На сьогодні ми повинні розглядати питання про збільшення кількості районних центрів. Ми не повинні погоджуватися з кожним рішенням, що дається згори. Ми повинні відстоювати інтереси нашого регіону»,- Сергій Сергієнко, депутат Чернігівської  обласної ради.

«Я пропоную розглянути пропозицію створення 6 чи 7 районів. А потім порівняти цю модель із зараз запропонованою. Порівняти створення районів – 6, 7 чи чотирьох»,- Ольга Чередник, депутат Чернігівської обласної ради.

«Що більше адміністративних центрів, то більше точок росту і можливостей для розвитку нашої території»,- Арсен Дідур, заступник голови Чернігівської обласної ради.

«Давайте ми свою позицію чітко висловимо, що ми, не знаючи функцій цих районів, заявимо їх сім, і будемо цю позицію відстоювати»,- Анатолій Мельник, депутат Чернігівської обласної ради.

По-друге, пропозиція подати кількість райцентрів лунає в той час, коли не прийнято закон, що регулює функції, так би мовити, районного керівництва.

«Коли немає чітких функцій, які виконуватиме цей район, чому ми говоримо про їх кількість, які конкретно функції буде виконувати…»,- Микола Мисник, депутат Чернігівської обласної ради.

По-третє, Чернігівщина межує з країною-агресором, і послаблювати тут адмінвплив не можна.

«Це кордон із Росією, війна з якою так і не припинилася. І відтягувати контроль над кордоном, прибирати звідти адмінцентри – я вважаю помилкою»,- Ігор Вдовенко, голова Чернігівської обласної ради.

І найважливіше, не було консультацій із громадами. Їх віднесли до тих чи інших районів без їхнього ж відома. Після тривалого висловлення позицій сторонами на виході наради Чернігівська обласна адміністрація «почула», але все одно залишила базово в області чотири райони.

«Ми додамо ці пропозиції, але базово залишаються чотири райони»,- Андрій Прокопенко, голова Чернігівської ОДА.

Яким чином будуть впроваджені пропозиції і чи буде обласне керівництво відстоювати перед центром позицію регіону, побачимо з часом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button