Суспільство (відео)

Як відповісти дитині на незручні запитання: поради сексолога (Відео)

Статеве виховання дитини важливе для формування її особистості. На цьому наголошують спеціалісти. Педагог-сексолог Анжела Садовська пояснює, що батьки мають готуватися до майбутнього статевого виховання своєї дитини ще до її народження. Тобто вони повинні формувати здорові довірливі стосунки між собою, які потім візьме як приклад їхня дитина. А от правильно взаємодіяти з малечею варто вже з її народження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто говорити дитині про існування Діда Мороза: поради психолога

«Коли мама або тато перевдягають дитинку і вона торкається своїх інтимних зон… ще до року вони починають їх вивчати, а тут батьки так сором’язливо прибирають ручки від цього. І це вже такий дзвіночок. Дитина на підсвідомому рівні відчуває, що щось там не так. Перша порада – це те, що в цей період дитина починає досліджувати себе і нема добрих чи поганих зон. Тому треба працювати зі своєю сексуальністю, розуміти своє ставлення, що це не є огидно чи соромно. Це природні процеси»,- Анжела Садовська, член Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, педагог-сексолог.

Пояснювати дітям правила гігієни цих зон і те, що їх треба прикривати, можна вже з 3-4 років. Саме в цьому віці діти можуть починати ставити питання про те, як вони з’явилися на світ. За словами фахівця, це – норма. Вона радить не відхрещуватись від малечі та дати відповідь.

«Дуже часто це може бути несподівано, і батьки просто емоційно не будуть до цього готові. І тоді треба сказати дитині, що зараз я дороблю якусь справу та підійду до тебе. Але обов’язково відповісти дитині. Відповідати треба, залежно від віку дитини. Якщо дитина поставила питання, то ми чітко їй відповідаємо або з біологічного погляду, або, якщо сім’я релігійна, то вона ще додає свої цінності»,- Анжела Садовська, член Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, педагог-сексолог.

Сексолог не радить казати дитині, що їй рано отримувати відповідні знання, відправляти по пояснення до когось іншого або сварити її. Такі дії завадять побудові довірливих стосунків між малечею та батьками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час карантину, який уже дістав, найголовніше – зберегти психологічну рівновагу

«Так дитина може подумати, що «зі мною щось не так, мої запитання викликають негативне емоційне забарвлення в мами. То краще я не буду їх мамі ставити, а піду кудись й отримаю інформацію…». Не буде стосуватися вікової категорії дитини»,- Анжела Садовська, член Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, педагог-сексолог.

Варто зважати на особистий розвиток дитини. Зазвичай це вік від 3 років. Спершу малечі можна розповісти про статеві відмінності дівчат і хлопців. Із 6 років батьки пояснюють поняття «дружби», пізніше говорять про кохання та процес запліднення. Розібратись у цьому допоможуть спеціальні книги. Починати говорити про сексуальність у підлітковому віці запізно. Але відновити стосунки можна.

«Найкраще, щоб відновити відносини з підлітком – не говорити про статеве виховання тут і зараз, а починати здалеку. Дізнатися, чим цікавиться дитина. Не повчати її, а запитувати «Як ти вважаєш?». Переглядаючи серіал, питати «чи правильно вчинив головний герой?»»,- Анжела Садовська, член Асоціації сексологів та сексотерапевтів України, педагог-сексолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати дошкільнят до навчання: рекомендації психолога

Сексолог застерігає, що діти та підлітки можуть почати черпати інформацію з порно. Це змінює їхню свідомість і формує нездорову сексуальну поведінку та провокує агресивність. Убезпечити від цього може функція «батьківський контроль» на гаджетах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button