Суспільство (відео)

Чернігівська броварня – приклад стійкості місцевого бізнесу в умовах війни (Відео)

Одна з візитівок нашого міста – відоме багатьом пиво «Чернігівське». Його знають не лише місцеві, воно відоме по всій Україні та навіть серед закордонних поціновувачів. Варять його у броварні в Чернігові. На підприємстві, що тривалий час залишалося одним із ключових бізнесів у регіоні. Утім, війна внесла в його роботу значні корективи.

24 лютого 2022 року Чернігівську броварню, що належить мережі броварень «AB InBev Efes Україна», зупинили. Це зробили, аби зберегти життя співробітників. Як виявилося пізніше, рішення було правильним. 25 березня 2022 року броварню значно пошкодили російські обстріли.

Понад пів року підприємство, що є однією з основних економічних потужностей регіону, не функціонувало. Утім, за кілька місяців після деокупації Чернігівщини керівництво мережі броварень ухвалило рішення почати процес відновлення роботи виробничих потужностей.

Це було дуже непросте рішення, особливо в той момент минулого року, коли було доволі багато незрозумілостей. Наша компанія витримала паузу, щоб бути впевненими, що працівники будуть у безпеці, щоб організувати укриття на підприємстві, і потім ми ухвалили рішення про запуск заводу. У нас 99% персоналу повернулися і дуже з великою завзятістю почали оновлення броварні. Коли наша область була деокупована, люди вже почали телефонувати самостійно, мовляв, коли ми відновимо роботу броварні? Давайте-давайте, давайте швидше, ми хочемо вже на броварню, а давайте ми прийдемо подивимося, а давайте ми щось почнемо робити, хоча б прибирати,- Євген Ворожко – директор Чернігівської броварні «AB InBev Efes Україна»

До перезапуску броварні готувалися кілька місяців, адже відновити виробництво на підприємстві, яке опинилося під ворожим вогнем і, більше того, обладнання якого перебувало в неналежних умовах кілька місяців, – справа кропітка та важлива. Працівники підприємства доклали максимальних зусиль до пошуку несправностей і ремонту, партнери проінвестували необхідні роботи.

У нас були пошкоджені чани осколками, які з вулиці залетіли через вікна. Ми ремонтували парові сорочки, не було вікон, все було розбито, ми замінили всі вікна, багато трубопроводів, особливо парових було пошкоджено, які розташовані в машинному відділенні цього цеху. Це доволі кропітка робота, бо було важко знайти саме ці маленькі пошкодження, особливо, коли осколок застрягав у пошкодженні, і ми бачили, що там пошкоджено, тільки тоді, коли давали тиск для перевірки трубопроводу. Коли ми запускалися, в нас була потужність на початку десь відсотків 20. Потім вона поступово, місяць до місяця, почала відновлюватися, бо ми розкачували обладнання, доремонтовувалися, і десь у грудні ми вже мали потужність орієнтовно 70%,- Євген Ворожко – директор Чернігівської броварні «AB InBev Efes Україна»

Перший після перезапуску налив відбувся 26 вересня 2022 року. Його виконали за всіма стандартами якісного пивоваріння, втілюючи в напої найкращі традиції виготовлення – від технічного оснащення до продукції, з якої виварили пиво.

У нас є стандарти до сировини, тобто ми не купуємо те, що просто нам пропонують, ми обираємо згідно зі стандартами, ще й контролюємо якість вхідної сировини. Вода ідеальна, ми її підготовлюємо відповідно до стандартів пивоваріння, згідно з нашими стандартами: рН підготовлюємо, жорсткість. Вода ідеальна, вона досить чиста, не має жодних забруднень і так далі, перевищень, дуже класна вода, — Євген Ворожко – директор Чернігівської броварні «AB InBev Efes Україна»

Одне з головних завдань, яке перед собою ставить Чернігівська броварня, – економічний розвиток регіону.

Зважаючи на те, що основна сировина – солод, ячмінь і кукурудза, то це Україна, це все українське.  Якщо хміль, то поки що це закордонне постачання. Але над цим можна працювати і ми плануємо працювати з місцевим бізнесом також,- Євген Ворожко – директор Чернігівської броварні «AB InBev Efes Україна»

На оновленому обладнанні, з якісної сировини на броварні варять не лише відому багатьом класику, як от «Чернігівське» або ж «Янтар» чи «Рогань», попри воєнні виклики, пивовари намагаються тішити споживачів новинками, якість яких визнають у світі. 

Ми цьогоріч запустили фрутери: білий фрутер – це пиво зі смаком лимона, полуниці та вишні, там дуже смачні інновації, це з таких особливих. А ще класика, але вона особлива, це Löwenbräu, німецьке пиво, родом із Мюнхена, воно завжди супроводжувало Октобер фест і ми з радістю цьогоріч запустили це пиво. Коли запускали, відправили наші зразки до німців, вони скуштували та підтвердили, що ми маємо право випускати саме це пиво, бо вони не відрізнили наше пиво від їхнього.  Ще були інновації, це чеське пиво «Самсон»,- Євген Ворожко – директор Чернігівської броварні «AB InBev Efes Україна»

Сьогодні броварня, що стала одним із символів незламності місцевого бізнесу Чернігівщини в умовах війни, продовжує відновлювати технічну базу та нарощувати виробничі потужності, аби забезпечувати максимальний внесок в економіку нашого регіону та країни, таким чином докладаючи всіх можливих зусиль для втілення в життя мрії кожного українця. На броварні вже готуються виварити напій, що стане одним із символів нашої Перемоги.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button