Суспільство (відео)

Чернігівська вчителька розповіла про досвід сертифікації та про те, як бути в ролі експерта (Відео)

Уже третій рік поспіль в Україні триває масштабний проєкт сертифікації вчителів, що передбачає незалежне тестування, самооцінювання та спостереження експерта.

Чернігівщина в проєкті не пасе задніх. За три роки сертифікувалися майже сто педагогів з усієї області. Серед них – четверо вчителів із чернігівської школи №35, що в мікрорайоні Масани.

Ті, хто пройшов через «жорна» оцінювання, зазначають: найголовніше, що дає сертифікація, – можливості до саморозвитку.

«По-перше, це великий досвід роботи з саморозвитку та самоосвіти. По-друге, я зрозуміла, коли отримала високі бали своєї роботи, що йду в правильному напрямі, навчаю правильно дітей. І одна з концепцій нової української школи про те, що освіта впродовж життя. Своїм прикладом для дітей показала, що навчатися і зростати – це дуже добре»,- Оксана Федорченко, вчитель початкових класів вищої категорії чернігівської ЗОШ №35, експерт із сертифікації.

На думку Оксани Федорченко, вчитель у сенсі професійного розвитку не може стояти на місці, адже саме життя, світ навколо змінюються і рухаються вперед. А найпершими ці зміни вбирають у себе саме діти, що й потребують нових підходів у навчанні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здорожчання харчування у школах і садочках Чернігова: скільки платитимуть батьки?

«Саме у грі ми з ними навчаємося. Якщо ви бачили, склад числа ми вивчаємо в грі. Якщо раніше це просто потрібно було вивчити, то зараз ми граємо і діти засвоюють будь-які знання»,- Оксана Федорченко, вчитель початкових класів вищої категорії чернігівської ЗОШ №35, експерт із сертифікації.

Пройшовши сертифікацію, Оксана Федорченко цього року стала експертом. Тобто вже сама спостерігає за навчальним процесом інших педагогів і дає їм оцінку.

«І кожен фініш – це, по суті, старт. І от якщо я торік була лише сертифікованим вчителем, то цього року мені запропонували стати експертом. І спостерігаючи за уроками, я для себе зрозуміла, що сертифікація – це не тільки про професійний стандарт вчителя чи про професійні компетентності вчителя, а ще й про віру в себе, про віру в свої сили та змагання з самим собою, щоб стати кращим, ніж ти був учора»,- Оксана Федорченко, вчитель початкових класів вищої категорії чернігівської ЗОШ №35, експерт із сертифікації.

Цього року чернігівські вчителі-експерти оцінювали знання здебільшого вчителів із Дніпропетровської області.

Загалом же, за словами педагога, такі оцінювання – це додаткова можливість для вчителя вийти з рутини та подивитись на себе збоку для подальшого професійного удосконалення задля майбутніх поколінь.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button