Суспільство (відео)

Чернігівці пишуть хроніку Євромайдану і збирають гроші на меморіал (Відео)

Як змінилося суспільне життя після подій на Майдані – про це говорили в Чернігові під час круглого столу, присвяченого Дню Гідності та Свободи. Одним із вагомих кроків до повернення власної історії став процес декомунізації. За період 2015-2016 рр. в області демонтували 36 пам’ятників Леніну.

Перейменували 64 населені пункти й декомунізували Щорський район. Хоча процес перейменування району на Сновський спричинив жваві дискусії не лише серед місцевих жителів.

«Дебати надзвичайно важливі, тому що через ці дебати люди пізнають свою історію. І пізнають, хто є герой, а хто – колабораціоніст. Хто за Україну, а хто, на жаль, їй шкодить», — директор Чернігівського представництва Інституту Національної пам’яті Сергій Бутко.

Зміни відзначають і на політичній арені.

«Найбільш одіозні політичні сили, що викликали найбільше протестів, зникли з політичної сцени. Найбільш одіозні фігури – ні. У нас фактично зник вплив силового фактору в політиці. І служба безпеки, податкова, прокуратура і поліція… З реформуванням практично зник їхній вплив на політику», — політичний аналітик Юрій Паперний.

Також активісти розпочинають роботу над довідником, у якому будуть викладені факти, спогади та документи подій Чернігівського Майдану. Перші кроки зробив Сергій Соломаха, він написав хроніку подій, але вважає, що одна людина не зможе зробити об’єктивного аналізу.

«Він тривав більше трьох місяців, відбулося багато фактів. Одна людина не може все побачити й охопити. Добре, що зараз є інтернет, із нього треба все витягнути та викласти на папері. Тому що не маю гарантій, що через дуже короткий термін воно звідти не зникне раз і назавжди», — громадський діяч Сергій Соломаха.

Громадські діячі та волонтери вимагатимуть у міської влади провести давно обіцяний конкурс проектів на виготовлення Меморіалу Захисників України і встановити його на місці, де раніше був пам’ятник Леніну.

«Щоб пройшов цей конкурс проектів, знесли постамент і почали будувати меморіал. І до 5-ї річниці Дня Гідності та Свободи там уже проводились заходи, він був побудований», — громадський діяч та волонтер Станіслав Тавлуй.

До речі, громадські активісти вже тривалий час збирають кошти для встановлення важливого меморіалу в Чернігові.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button