Суспільство (відео)

Росія незаконно забрала частину територій Чернігівщини: історик «розкрив» ще один злочин сусідів (Відео)

В України, а точніше – в Чернігівщини, відібрали шматок території. Про це заявив чернігівський історик Олександр Бондар. Навіть навів докази. Під карнизом Чернігівської обласної державної адміністрації розміщені кола з гербами повітів або райцентрів, що раніше входили до складу Чернігівської губернії. Але замість чотирьох гербів бачимо… снопики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідити Корюківську трагедію допоможе міжнародний проєкт – історик

«Це були герби повітів, які входили до Чернігівської губернії. Чотири герби зникли після реставрації будівлі після Другої світової війни. Що ж на них було? На них були зображені ще чотири герби, на яких були представлені міста Новозибків, Стародуб, Мглин і Сураж. Тобто це були чотири північні повіти Чернігівської губернії, які були протизаконно забрані з території України радянською владою, точніше Росією», — Олександр Бондар, кандидат історичних наук.

За словами історика, раніше тут була земська управа, і коли в 1910 році добудували цей великий триповерховий корпус, на ньому розмістили всі центри, що входили до Чернігівщини. Але радянська влада перекроїла Україну по-своєму.

«Зараз ці чотири колишні повіти залишаються в Брянській області. Насправді ж це українські повіти, і на 1919 рік більшість населення, яке там проживало, становили українці. Радянська влада в Брест-Литовську колись визнала кордони України на 2018 рік і мала б дотримуватися їх», — Олександр Бондар, кандидат історичних наук.

Спершу ці українські міста та містечка перекинули до Гомельської області, далі – до Брянщини, якій вони належать і понині. Отака історична справедливість, яку в Україні прикрили снопиками, а в сусідній державі навіть не намагаються її відновити.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button