Суспільство (відео)

Чернігівці розповіли, чи підтримують створення єдиної помісної церкви (Відео)

Тривалий час у верхівках української влади говорять про створення у країні єдиної помісної церкви. Українська православна церква Київського патріархату заявила, що підтримує цю релігійну ідею, адже це дасть змогу подолати в Україні церковне розділення. Підтримала ініціативу й Українська Автокефальна Православна Церква. Натомість Московський  патріархат заявив, що перебуває поза процесом створення помісної української церкви. І поки в столиці ведуться релігійні перемовини, ЧЕline запитав у чернігівців, чи хочуть вони церковного об’єднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде в Україні помісна церква: позиція Президента і чернігівських священиків

«Потрібно, але справи церковні повинні вирішувати люди церковні, а не політики. Тому що у нашій Конституції записано, що церква повинна бути окремою від держави».

«Мені без різниці, аби вірити в Бога та вірили всі, а яка церква буде… від цього щось зміниться? Бог один». 

«Я це не дуже схвалюю, чому повинна бути одна церква? Людина повинна молитися, де захоче. Чого вона повинна до однієї церкви ходити, може, вона хоче до іншої піти».

«Ніяк не вважаю».

«Дивлячись, хто туди входитиме. Якщо туди ввійде і Московський, і Український патріархат, то не розумію, що це таке. Український патріархат уважаю, Московський зовсім не розумію».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові молилися за утворення помісної церкви

«Я вам нічого не можу сказати, я не знаюся на цьому. Я не православний ні так і ні так».

«Я віруюча людина, я розділяю людей на людей і не на людей. Церква і Бог одні. Я хотіла б поєднати братів і сестер, я хотіла б, щоб церква була для всіх одна і Бог для всіх один».

«Для мене нема різниці, я не православний. Якщо це для людей краще, то нехай буде».

«Це спірне питання. Кожен сам собі вирішує, до якої церкви ходити. Зараз дуже важка політична ситуація. Можливо, якби об’єдналися, то, може, змінило б ситуацію у країні й об’єднало людей, а можливо, ні. Це спірне питання. Для себе я ще не знаю відповіді».

«Я ходжу до церкви українського патріархату, ми вінчалися з чоловіком у церкві українського патріархату. Напевне, краще, щоб була одна церква, щоб не було цього поділу, що хтось ходить до російської, а хтось до української, хтось каже, що це погано, а хтось – що оте погано. Мабуть, це об’єднало б людей».

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button