Суспільство (відео)

Програма «Антиінвестор»: на Козелеччині назріває міжнародний скандал (Відео)

У Козелецькому районі, що на Чернігівщині, кілька аграрних господарств з іноземними інвестиціями, зокрема «Данівське» з села Данівка, де інвестують ліванці, та «Агрорегіон-Козелець» із Лихоліток, де інвестори зі Швеції, заявили про те, що в районі відбуваються незрозумілі маніпуляції із землею.

«Склалась ситуація, що землі запасу та резерву спершу ховали, мотивуючи це тим, що вони знаходяться в оренді інших підприємств. Потім передали в оренду жителю Закарпаття. Його також ніхто не бачив ні в селі, ні в адміністрації. Тут людині передали 300 гектарів землі, не перевіривши, де в неї склади, де в неї техніка», — директор ТОВ «Данівське» Юрій Кириленко.

Під тими чи іншими приводами господарства, про які мало хто знає, отримують у районі земельні наділи, тоді як агрофірми, що є бюджетоутворюючими для району, та АТОвці залишаються ні з чим.

«Кому кому, а АТОвцям… дітям треба дати. Отому б Деркачу віддали б у болоті. А то, кажуть, цим дітям АТовцям немає, а тому нехай оренда буде. І та оренда, я вважаю, що на підставну особу, той Деркач. Я вже два роки не можу добитись, хто цей Деркач, чим він займається, де він живе», — Лідія Гончаренко, жителька села Данівка.

На цьому розповіді про вже легендарного Деркача не закінчились. Аналогічна ситуація склалась у господарстві «Агрорегіон-Козелець», що всупереч своїй волі починає ділити власні землі не тільки з Деркачем, а й ще із таким же загадковим господарством із Бобровиці.

До речі, «Агрорегіон» є найбільшим платником податків у районі. Так, за перше півріччя цього року до бюджету Козелеччини було сплачено більше 16 мільйонів гривень. Але навіть це не рятує їх від проблем.

«Ми постали перед тим, що в нас у 2016-му році відібрали частину землі, це «Витязь-Агро»  через пана Деркача. Цього року маємо не дуже приємну ситуацію. Коли нам райдержадміністрація відмовила з дуже незрозумілих причин у продовженні договорів оренди щодо невитребуваних паїв», — Катерина Мороз, директор ТОВ «Агрорегіон-Козелець».

Треба зазначити, що в розподілі землі на Козелеччині відбуваються події, що взагалі не межують із здоровим глуздом. І в «Агрорегіоні», і в «Данівське», за їхніми словами, забрали польові дороги до їхніх земель і передали в оренду іншим суб’єктам.

«Невитребувані паї, а тим паче дороги, що є паями загального користування. Це просто унеможливлює нам роботу. Фактично дороги навколо наших паїв віддані в оренду іншому господарству. З якого приводу? Для чого це робиться, відповіді ніхто не дає», — Катерина Мороз, директор ТОВ «Агрорегіон-Козелець».

Зазначене «Витязь-Агро» Деркача виявилось доволі цікавим господарством. Адже пошуки цього фермера справді виявились безуспішними. про нього не знали навіть в управлінні агропромислового розвитку району, що безпосередньо опікується аграріями. Щоправда, в момент приїзду знімальної групи чиновники АПК більш нагадували ремонтну бригаду, але це вже інша історія про рівень наших райдержадміністрацій.

«Каже головний інженер, що такого немає в нас. Витязь-Агро. Хто це такі? – «Витязь-Агро»… фермерське господарство в районі є таке? — Немає в нас такого. А ФГ Деркач? Також не чули такого. Де ви таких набрали?  — А на території Данівської сільської ради хто працює?  СТОВ «Данівське» та й усе», — працівники управління агропромислового розвитку Козелецького району, відмовились назватися.

Не знайшли ми Деркача і за адресою його реєстрації по вулиці Соборності (колишня Комсомольська), 2. Але там за дивним збігом обставин опинилась інша агрофірма – «Данівка-Агро». І ще один цікавий благодійний фонд.

«Я директор благодійного фонду Рудьковського «Сила добра». Знаходяться юристи «Данівка-Агро»? — А знаєте про ФГ «Витязь-Агро»? Я дещо чула. Але тут його немає», — Леся Боброва, директор благодійного фонду Рудьковського «Сила добра».

Юрист «Данівки-Агро», що розташована за адресою «Витязя», пообіцяв зв’язати нас із керівництвом фермерських угідь Деркача, але потім передумав. Також, мабуть, за збігом обставин, із початком зйомок за нашим сюжетом у відпустку пішла підписант документів по «Витязь-Агро» Олена Дмитренко, яка зараз очолює Козелецьку об’єднану громаду. Тому загадкове «Витязь-Агро» і його керівник залишились загадковими. Не загадковою є лише наша влада, яка щиросердно допомагає їм працювати.

«Держгеокадастр Чернігівської області виділив ці землі Деркачу поза земельними торгами. Тоді для фермерів була така спрощена процедура. Але фактично Деркач не мав можливостей для обробітку земель, і їх обробляли інші. Таким чином була застосована схема для уникнення земельних торгів. Думаю, це призвело до збитків із боку держави»,  Володимир Баринцев, заступник керівника ТОВ «Данівське».

В обласному Держгеокадастрі ситуацію прокоментували, але зовсім про інші землі. А вже після цього керівниця земельників, знову ж таки, за збігом обставин, пішла у відпустку. Коли чиновники відпочивають, інвестори, які повірили українській владі і вклали в Чернігівщину кошти, перебувають буквально у відчаї.

«Забрали землю вже. Для чужого капіталу, думаю, це найбільша проблема. Немає підтримки, немає захисту, немає закону який би захищав чужий капітал в Україні», — Маджет Абазіт, представник ліванських інвесторів ТОВ «Данівське».

За словами представників інвесторів, їх настільки загнали в глухий кут, що наступним їхнім кроком буде звернення до своїх посольств, щоб винести ці проблеми на міжнародний рівень. До речі, цікаво, що прес-служба прокуратури Чернігівської області з незрозумілих причин відмовилась коментувати цю ситуацію. Тому ми написали інформаційні запити обласним і ніжинським прокурорам, які вже раніше вивчали цю справу. Тепер чекаємо продовження пригод іноземних інвесторів, які потрапили в «дружні обійми» чернігівських чиновників.

Ще статті по темі

Back to top button