Суспільство (відео)

Чернігівці «штурмують» книгарні: містяни кинулися витрачати ковідну тисячу (Відео)

У книжкових крамницях Чернігова – ажіотаж. Щойно електронна ковідна тисяча почала з´являтися на рахунках українців, містяни кинулися її витрачати. У «Будинку книги» розповіли, що такий аншлаг тут спостерігають уже з 17 грудня. Відтоді значно збільшилися обсяги продажу.

«Ми додатково закуповуємо товар, літературу картини за номерами. Ви ж бачите, які в магазині черги. Тобто люди всі хочуть на свята щось купити собі або своїм рідним, тому людей дуже багато»,- Наталія Апанасько, заступник директора КП «Будинок книги».

Тисячу на своїх рахунках мають ті, хто отримав повний курс вакцинації. За неї можна придбати будь-який товар, що є у книгарні. Це канцтовари, книжки, набори для творчості тощо.

«Не можна сказати, що чогось купують більше. Дуже багато купують дитячої літератури, дуже багато картин за номерами, дехто приходить, я чую із розмов, скуповуватися до школи на наступний рік. У кого дітки йдуть до школи на наступний рік, то люди вже приходять, беруть рюкзак, зошити та готуються до наступного навчального року. Є якийсь відсоток, коли беруть бізнес-літературу, беруть художню літературу, але наразі, може, це пов’язано зі святами, беруть дитячої літератури дуже багато»,- Наталія Апанасько, заступник директора КП «Будинок книги».

«Дітям, внукам хотіла книжки купити. Одному – «Буквар», а другому, може, якусь енциклопедію. Він цікавиться різними тваринами. Подарунки ми їм робили, це просто для того, щоб вони цікавилися книжками, читали».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці розповіли, на що витратять «тисячу Зеленського»

«Ще нічого такого не придивилися, що вибрати. Вибираємо маленькій дівчинці. Дідусь вирішив зробити подарунок для онучки, ми вирішили прийти та вибрати їй на цю тисячу книжок. Ще подивимося, може, ще щось виберемо гарненьке. Ми вибрали три книжечки – це десь виходить 400 із лишком».

Наталія Апанасько припускає, що ажіотаж може протриматися ще приблизно до Різдва. Зараз співробітникам магазину доводиться працювати практично 24/7.

«Дуже багато людей, дуже багато продажів, треба поповнювати товарні запаси, щоб було чим торгувати. Ми продовжували минулого тижня години роботи, бо люди дуже багато хотіли купувати. Уже магазин повинен зачинитися, а люди ще хочуть купувати, ми повинні були допомогти людям. Виводимо зараз більше людей на зміну. Трошки важко продавцям, але, я думаю, що ми впораємося»,- Наталія Апанасько, заступник директор КП «Будинок книги».

У «Будинку книги» ми зустріли й тих, хто прийшов сюди не тільки, аби витратити свою тисячу.

«Я вибираю про Голодомор щось. – Це на тисячу? – Ні, ні».

«Дитячі книжки. – Це на тисячу чи просто? – Ні, просто дивлюся. А тисячу отримували? – Так. – На що плануєте витратити? – Кіно. Ми вже сьогодні відвідали».

Однак книгарні – це не єдині місця, де люди воліють витрачати отримані за щеплення кошти.

«Тисячу не витратили ще. – А на що плануєте витратити? – Ще не знаємо, розширюють список, куди можна витратити. Ще чекаємо».

«Уже витратили на подарунки. Це книжки, іграшки, а так усе».

«Не отримала і навіть заявку на тисячу не подавала. Питання в тому, на що її витратити. Я живу в селі, тому це проблематично. Якщо взяти звичайний районний центр, то там теж нема таких магазинів, де можна було б витратити. Театрів немає, книжкового магазину теж може не бути. Часто приїжджаєте сюди? – За останні півроку вперше».

Станом на кінець 2021 року понад шість із половиною мільйонів вакцинованих українців відкрили спеціальні рахунки в банках. Через Ощадбанк на них уже переказано більше як три з половиною мільярди гривень. За інформацією уряду, найбільшу частку отриманих коштів українці витрачають саме у книгарнях.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button