ВійнаСуспільство (відео)

Путін у крові та палаюча Москва: як чернігівські діти бачать війну (Відео)

Війна розмалювала життя кожного українця чорними фарбами, не залишивши в житті жодного яскравого кольору. Найболючіше таку зміну спектру сприймають діти. Чимало з них у найтяжчі часи давали вихід емоціям на аркушах паперу – у вигляді малюнків. Такі малюнки промовистіші за сотні слів. Тому їх варто показувати українській і світовій спільнотам. Таку мету визначили для себе організатори конкурсу дитячих карикатур.

«Загалом, якщо говорити про ідею дитячого конкурсу карикатур, то вона у нас народилася, як виставляли в інформаційному центрі карикатури, що приїхали з Миколаєва й Одеси. Але це погляд дорослих людей на ті події, що відбулися та відбуваються в Україні. Зрозуміло, що по-своєму війну пережили діти», — Катерина Литвин – заступниця начальника міського управління культури та туризму.

Чимало дітей різного віку надіслали свої роботи для участі в конкурсі. Роботи отримували з різних куточків України. Та на цьому організатори зупинятися не планують. Адже по всьому світу ще так багато дітей, яким є про що сказати.

«64 роботи, що надійшли до нас, це з різних міст: Чернігів, Київ, Дніпро, Житомир. Скажімо так, це перша частина, яку ми встигли зібрати. Звісно, багато дітей за кордоном, у Європі. Я вважаю, що ми не поставимо крапку в цьому конкурсі задля того, щоб отримати роботи дітей, які перебувають зараз за кордоном, але ж і вони отримали певний стрес», — Катерина Литвин – заступниця начальника міського управління культури та туризму.

Основна мета конкурсу – Україна після перемоги очима дітей, та під час прийому робіт стало зрозуміло, що зараз діти живуть реальним, а не майбутнім.

«Взагалі, якщо говорити про мету та умови, нам хотілось, аби діти намалювали вже щасливу Україну або ту Україну, яку вони бачать після війни. Але, на жаль, те, що ми бачимо, – діти сьогодні ще не готові до яскравого. Треба ще пройти той процес адаптації задля того, аби Україна дійсно сформувалася в них щасливою», — Катерина Литвин – заступниця начальника міського управління культури та туризму.

До складу журі увійшли представники з Чернігова, Миколаєва та Одеси. Втім, організатори зазначають, що в таких конкурсах не може бути переможців, адже кожна робота – неповторна.

«Не можна сказати, що переможці будуть. Ні. Всі діти – переможці, всі вони творці, але будуть обрані роботи, які найбільше відгукнулися. Якщо ми говоримо про професійних художників – манера написання, фарби. Для людей, які громадські активісти, те, до чого хочеться повернутися, що хочеться розглянути ще раз», — Катерина Литвин – заступниця начальника міського управління культури та туризму.

 

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button