Суспільство (відео)

Чернігівці, які створювали Україну: учасники армії УНР родом із Чернігівщини (Відео)

Книш Андрій Михайлович, Зазимко Володимир Іванович, Пустовар Мусій Микитович… Кілька імен, які навряд чи відомі пересічному чернігівцю або ж жителю області. Утім, ці історичні персоналії – це жителі нашого регіону, які будували Незалежну Українську державу, вони були учасниками армії Української Народної республіки.

«Наприкінці ХІХ століття відбувся певний демографічний вибух, коли з’явилося багато молодих людей, українців, почали усвідомлювати себе саме українцями, здобули вищу освіту та стали творцями нової Держави.Російська імперія розпалась і вони почали творити нове життя. Почали створювати нову Українську Державу.Серед тих людей були і є уродженці Чернігова та Чернігівщини», — Олександр Ясенчук – журналіст, краєзнавець, громадський активіст.

За словами Олександра Ясенчука, наразі відомо орієнтовно 1000 прізвищ чернігівців і жителів області, які були учасниками армії Української народної республіки. Серед них були як рядові козаки, так і полковники. Разом із тим Олександр Ясенчук зазначає, що чернігівців, які були дотичними до творення Української Держави в лавах армії УНР значно більше. Утім, наразі їхні прізвища загублені в історії.  

«Звісно, це не всі, далеко не всі. Це тільки ті, про кого залишилися спогади, ті, хто потрапив у перелік чекістів і хто пізніше був розстріляний та репресований. Утім, багато хто цього уникнув», — Олександр Ясенчук – журналіст, краєзнавець, громадський активіст.

Серед учасників армії УНР були як імениті жителі Чернігова й області, так і ті, про кого відомо лише їхнім рідним. Із біографій відомих чернігівців можна дізнатися більше інформації, викристалізувати те основне, що варто знати.

«Усім відомий режисер Олександр Довженко насправді ж в часи армії УНР був у полку «Чорних гайдамаків» і придушував повстання російських більшовиків у Києві. Це було повстання, інспіроване одночасно з наступом військ на Крути. І от майбутній режисер Олександр Довженко в шароварах під українськими стягами нищив ворогів Української Держави.Петро Ганжа. Петро Андрійович Ганжа, будинок його зберігся, де він народився, він належить до славетного роду Ганжів.Власне, Петро Ганжа пішов на фронти Першої світової, хоробро бився з німцями, за що отримав кілька нагород, пізніше він потрапив у полон до німців. Згодом став одним із тих, хто створив дивізію «Сірожупанників», це елітний підрозділ української армії», — Олександр Ясенчук – журналіст, краєзнавець, громадський активіст.

Та якщо про Олександра Довженка та Петра Ганжу чимало інформації можна дізнатись з їхніх біографій, то от, наприклад, історична постать Миколи Шумського, полковника Армії УНР, тривалий час була прихована під шаром історичного пилу.

«Полковник Армії УНР, дипломат Микола Андрійович Шумський народився у Чернігові. Раніше була інформація, що, можливо, в Глухові, але у своїй біографії він написав, що народився саме в Чернігові. Він був радником, пізніше брав участь у боях за Україну, потім був радником посла України у Франції, Аргентині, Бразилії», — Олександр Ясенчук – журналіст, краєзнавець, громадський активіст.

Знати та пам’ятати про подвиг тих, хто виборював нашу Незалежність протягом усієї історії нашої Держави, і тих, хто продовжує робити це сьогодні, – обов’язок кожного українця.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button