Суспільство (відео)

У Чернігові відкриють унікальну медичну лабораторію (Відео)

У чернігівському онкодиспансері збираються відкрити унікальну лабораторію. Вперше в Україні можна буде пройти генетичний тест на наявність мутацій у генах та дізнатись, чи є у вас схильність до онкологічних хвороб. Саме такий тест уже кілька років тому зробила оскароносна акторка Анджеліна Джолі.

У неї виявили 87-відсоткову ймовірність розвитку раку грудей і 51 відсоток загрози раку матки. На підставі результатів аналізу голлівудська зірка видалила груди та яєчники.

Також молекулярні дослідження допоможуть визначати особливості вже наявних пухлин і підбирати найбільш дієві схеми лікування одразу без зайвих «спроб і помилок». Адже, як показує практика, пацієнти з одним діагнозом можуть по-різному реагувати на стандартну терапію.

«Унікальність лабораторії в тому, що ми персоніфіковано підбираємо лікування для конкретної людини. Тобто ми не беремо препарати, які загалом діють, а беремо конкретний препарат, який конкретно діє на пухлину. Для цього беруться зразки крові і береться пухлина, яку вже виявили. Визначається генна мутація і препарат, який діятиме на цю генну мутацію, блокуватиме цей ген патологічний, що впливає на розвиток пухлини», — головний лікар чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб.

В американській лабораторії подібні аналізи коштують 6 тисяч доларів. У Чернігові ж повне сканування генотипу коштуватиме 500 доларів, окремі онкомаркери – до 900 гривень.

«Ми будемо використовувати ті сучасні методи лікування, які значно покращать результати лікування. І це вже доведено», — головний лікар чернігівського обласного онкологічного диспансеру Валерій Зуб.

Робота лабораторії буде спрямована не лише на онкологічний сегмент, тут можна буде виявити й інші спадкові хвороби – цукровий діабет, гіпертонічну хворобу, навіть зробити перинатальну діагностику плода.

Приміщення для лабораторії в онкодиспансері вже знайшли. Є й інвестори, готові вкласти гроші в проект загальною вартістю 10 мільйонів гривень. А тому Валерій Зуб не сумнівається, що лабораторія запрацює вже цього року.

Ще статті по темі

Back to top button