Суспільство (відео)

Чим харчуються діти в шкільних їдальнях Чернігова: найменші розповіли, чи подобаються їм зміни в меню (Відео)

Шкільна їдальня – це така собі кузня здоров’я для майбутніх підростаючих поколінь. Особливо це стосується найменших – учнів початкової школи.

«Початкова ланка – це більше ніж сімсот учнів, і переважна більшість учнів початкової школи залучена до гарячого харчування. Ми співпрацюємо з батьківським самоврядуванням, щоб діти мали гаряче харчування і щоб вони не залишали їжу на тарілках», — Наталія Іваницька, директор чернігівської ЗОШ №35.

На сьогодні в школах Чернігова триває «реформа» щодо якості їжі, яку споживають діти. Акценти ставлять на каші, фрукти й овочі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова система харчування для дітей: як приживається реформа у громадах (Відео)

«У нас додалося до раціону більше овочів. Раніше ми трішки менше їх давали. Також це фруктові різні салати, суміші різні. Овочеві салати. Більше споживання круп. Менше картоплі даємо, більше круп. Наприклад, на одну порцію картоплі припадає три порції крупи. Також у нас побільшало молочнокислих продуктів. Це і сир кисломолочний, і йогурти, і кефіри», — Анна Горох, завідувач виробництва їдальні ЗОШ №35.

Школи Чернігова поступово закуповують обладнання, що дає можливість готувати правильну їжу та покращує санітарно-гігієнічний стан. До прикладу, посудомийна машина – як альтернатива миттю руками.

«Це наша посудомийна італійська машина, яка в нас працює два роки. Посуд перемиває нам увесь. Ми ручним способом не миємо. За один раз машина миє нам три десятки тарілок. І три або три з половиною десятки чашок. Цикл дуже невеликий. Це хвилинка», — Анна Горох, завідувач виробництва їдальні ЗОШ №35.

На перших етапах впровадження, наприклад, такого ноу-хау, як зменшення кількості солі та цукру в раціоні, а з ними зменшення і смакових якостей страв, сприймалося «не дуже», але поступово корисне починає перемагати смачне.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Михайло Пронін

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button