Суспільство (відео)

В області в колодязях зникає вода: екологи пояснили причини гідрокризи на Чернігівщині (Відео)

Вони бережуть воду в наших домівках. Сьогодні світ святкує День водно-болотних угідь – унікальних територій, що акумулюють у собі найважливішу складову в житті людини – воду.

«Водно-болотні угіддя – це акумулятори води. Ми говоримо зараз про кліматичні проблеми, про те, що падає рівень води в колодязях, ми говоримо про те, що висихають ставки й озера. Але ми не завжди розуміємо, яка причина»,- Юрій Карпенко, еколог.

Чернігівщина – одна з областей України, що має під болотами найбільші площі.

«Девіз цьогорічного свята – «Водно-болотні угіддя для користі людини і природи». З огляду на те, що Чернігівщина є частиною Полісся, ми маємо великий скарб, ми маємо великі площі водно-болотних угідь»,-  Юрій Карпенко, еколог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рівень води у річках Чернігівщини значно збільшився

Більшість водно-болотних угідь в області входить до складу природно-ландшафтних заказників і парків.

«Ландшафтний заказник «Замглай», маємо заболочені ділянки Міжрічинського парку, маємо Деснянський біосферний резерват, маємо збережену заплаву Мезинського національного природного парку. Ми маємо кілька заказників по Десні, що передбачають збереження водно-болотних угідь»,- Юрій Карпенко, еколог.

Території боліт часто перебувають під охороною, адже є унікальним місцем поєднання води та суші.

«Це території, де поєднуються суша і вода. Тут живуть види гідрофільного різноманіття. Тут дуже цікавий екотон, де можуть бути і рідкісні види, і реліктові види. Це територія, що потребує нашої уваги й охорони»,- Юрій Карпенко, еколог.

На сьогодні однією з головних причин пересихання водойм, зокрема і малих боліт, є діяльність людини – коли інтереси економічні ставлять вище за потреби екосистем.

«Зокрема розорювання неконтрольоване. Можна сказати, варварське, ба навіть браконьєрське розорювання заплави Десни та інших річок»,- Юрій Карпенко, еколог.

Зрештою така діяльність негативно позначається на самих людям, які втрачають і будуть втрачати найголовніше.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button