Суспільство (відео)

Делегації Франції та Латвії відвідали Чернігівщину (Відео)

До Чернігова завітала міжнародна делегація посольств Франції та Латвії, які одними з першими прийшли на допомогу після повномасштабного вторгнення. Робочий візит розпочався з відвідання місць, які були епіцентром російських катувань – це підвал школи в Ягідному та багатоповерхівки по вулиці Чорновола в Чернігові. Оглянули і заклади охорони та освіти, зруйновані ворогом.

«Я дуже дякую вам за увагу до України, до Чернігівщини. І до тих проблем із відбудови, з відновлення, які сьогодні в нас є у зв’язку з російською війною.

Тут прапори Франції та Латвії. Я хочу сказати, що ваші посли першими були минулого року після деокупації на Чернігівщині та запропонували допомогу, і ця допомога з перших днів надходить на Чернігівщину. Це гуманітарна допомога, медична допомога, будівельними матеріалами, медичним обладнанням, транспортом. Я вже не кажу про економічну допомогу, військову допомогу, інформаційну та політичну, про це можна говорити безупинно. Я дуже дякую вашим країнам і вам особисто як громадянам своїх країн за те, що ви робите для України», — голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

За час активних бойових дій на Чернігівщині було вбито 658 громадян, 1 119 отримали поранення різних ступенів. Понад 12 тисяч об’єктів житла та інфраструктури було зруйновано та пошкоджено. В середині минулого року Польща надала шість модульних містечок для найбільш зруйнованих громад, проте це тимчасово допомогло вирішити проблему.

«У нас на сьогодні найбільша проблема – це вщент зруйноване житло. Більше як 1 600 будинків просто зруйновано, їх немає. І у нас є великий запит від населення на модульні будинки на свою земельну ділянку.

Ми не хочемо, аби наші люди жили в модульних містечках, у контейнерах. Це дало можливість людям перезимувати, там відносно нормальні умови, але об’єктивно це модульний гуртожиток. І люди мають дуже велику потребу саме в окремих модульних будиночках на своїй земельній ділянці», — голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

За словами В’ячеслава Чауса, є й проблеми, які, на жаль, залишаться на роки.

«Дві третини області було окуповано і ми маємо дуже засмічену територію. Це як нерозірвані снаряди, так і тисячі мін, які ворог наставив на нашій землі. І навіть сьогодні гинуть цивільні, наші трактори сьогодні підриваються і легкові автомобілі підриваються на протитанкових російських мінах. Але за минулий рік ми змогли засіяти більше як 90 відсотків всіх сільгоспплощ, ми знешкодили понад 60 тисяч вибухонебезпечних предметів. І тут працювали як наші рятувальники ДСНС, так і підрозділи гуманітарного розмінування. Жандармерія Франції надсилала сюди своїх рятувальників і допомагала нам. І як Латвія, так і регіон Іль-де-Франс надали нашим рятувальникам матеріали для розмінування», — голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Також обговорили проблеми у сфері освіти та економіки, зокрема зупинилися на сприянні підприємцям і відновленні місцевих підприємств. Жоффруа Дідьє вже вдруге відвідує Чернігівщину, аби краще розуміти проблеми, з вирішенням яких може допомогти Франція.

«Я вперше приїхав сюди на початку липня разом із президентом регіону Іль-де-Франс, це Паризький регіон (область), щоб побачити, які роботи мають бути виконані та яка саме допомога потрібна. Зараз це другий візит і я бачу, що вже було зроблено і що ще потрібно зробити.

Сьогодні ми відвідали Ягідне, селище, в якому люди перебували майже місяць у нереальних умовах, у підвалі. І звісно, коли ти бачиш усе, що з людьми відбувалося, ті знущання і нелюдські умови, в яких вони жили, в які їх загнали російські солдати, то, безперечно, це ще більше підсилює бажання Франції та регіону Іль-де-Франс допомогти Україні й Чернігівській області», — французький політик, член Європейського парламенту Geoffroy Didier (Жоффруа Дідьє).

Тут мається на увазі не тільки фінансова допомога, а й матеріальна допомога з обладнанням, як, наприклад, із генераторами. А також, наприклад, психологічна допомога, і регіон Іль-де-Франс допоміг реабілітуватися учням шкіл і їхнім батькам після тих жахів, які вони пережили.

Жоффруа Дідьє також оголосив, що 29 червня у Франції відбудеться форум, на якому буде визначено міста-побратими між регіоном Іль-де-Франс і містами Чернігівської області.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button