Суспільство (відео)

День Незалежності з незалежною медициною: у Кіптівській ОТГ відкрили амбулаторію (Відео)

З усіх сторін жителі Кіптівської об’єднаної територіальної громади обступили сільську лікарську амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Її відкриття чекали цілий рік.

«Я рада, я рада, що таке дійство відбулося в нашому селі, в нашій об’єднаній територіальній громаді», — жителька Кіптівської ОТГ Євгенія Пузирна.

«То ми їдемо у район, а то буде все на місці, дуже добре», — жителька Кіптівської ОТГ Валентина Романенко.

«Дай Бог здоров’я усім, хто таке сотворив, дякую їм усім», — жителька Кіптівської ОТГ Віра Патух.

Сільську амбулаторію звели на місці старенького ФАПу – будівлю розширили та утеплили, зробили просторі кабінети і палати. Поряд прибудували трикімнатну квартиру для сімейного лікаря.

На все це витратили майже два мільйони гривень – переважно це власні кошти громади. До кінця року обіцяють завезти необхідне медичне обладнання для роботи персоналу.

«Кіпті знову перші: коли ми в області розпочали реалізацію проекту сільських амбулаторій, то Кіпті вже відкрили нову сучасну амбулаторію. У нас завдання за рахунок державного бюджету, субвенції оснастити її до кінця року обладнанням сучасним», — в.о. голови ОДА Юлія Свириденко.

«Ще ми сподіваємося отримати оснащення – аналізатори, гемолітичний аналізатор, сечовий та біохімічний аналізатор, це будуть робити різні аналізи, кардіограф, а ще УЗД-апарат портативний», — в.о. завідувача амбулаторії Галина Позняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У нову амбулаторію і нову трикімнатну квартиру Кіптівська ОТГ шукає сімейного лікаря

Жовто-блакитну стрічку на порозі амбулаторії перерізали якраз на день громади. Участь у заходах узяв народний депутат України Валерій Давиденко. Він не лише був ініціатором створення цієї громади, а й підтримував процес відбудови приміщення амбулаторії. Виконувачу обов’язків завідувача амбулаторії Галині Позняк народний депутат передав ключі від автомобіля – щоб медпрацівникам було зручно виїздити на виклики до пацієнтів. Також Валерій Давиденко подарував оргтехніку.

«Зичу вам усім добра, здоров’я, благополуччя, щоб ви до цієї амбулаторії по можливості рідше заходили, але точно знали: якщо вам потрібна буде допомога, то знаєте, куди піти і де її отримати, й отримаєте її якісно», — народний депутат України Валерій Давиденко.

«Ми йому вдячні за все, що ми були перші, саме за його ініціативи і підтримки створена об’єднана громада, і крок за кроком він поруч із нами, надає всіляку допомогу – і моральну, і фінансову, і, знаєте, коли сильна людина знаходиться поряд із тобою, тоді хочеться працювати, розуміючи, що підтримка буде і є», — голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма.

Святкові заходи продовжила виставка куренів кожного старостинського округу громади. Третю річницю від дня утворення тут святкували з розмахом – на сцені виступали чернігівські колективи, а поряд смажився кабан. Так кіптівчан частував народний депутат.

«ТОВ СП «Агродім» презентує, оскільки тут є наші землі, кабанчика вагою 100 кг, роздавати всім будемо безкоштовно», — заступник виконавчого директора ТОВ СП «Агродім» Анатолій Супрун.

Сільська амбулаторія в Кіптях повноцінно запрацює, щойно знайдеться сімейний лікар. Наразі ця вакансія вільна, і люди просять спеціаліста відгукнутися. До речі, до кінця року на Чернігівщині має з’явитися ще 21 сільська лікарська амбулаторія. Медзаклади будуватимуть з нуля.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button