Суспільство (відео)

День ВДВ по-чернігівськи: без фонтанів, з парашутистами і зірками естради (Відео)

День високомобільних десантних військ – одне з найвідоміших у народі свят. Насамперед через купання десатників у фонтанах. Та в Чернігові чоловіки у блакитних беретах уже давно не плюхкаються у водограях. У них зовсім інші традиції. Кажуть, повинні бути прикладом для інших: у мужності, в патріотизмі, в буденному житті. Насамперед згадують загиблих побратимів воїнів-афганців та героїв АТО. Поряд у строю і ветерани, і нинішні десантники, і майбутні ВДВшники. Усі одностайні в одному: десант завжди був в авангарді української армії.

«Меч , який наносить важливий удар по ворогу і артилерія нас підтримує, щоб було легше», — десантник Андрій Галицький.

«Я сам захотів. Я вважаю,що це елітно. Для мене – це велика честь носити емблеми ВДВ, щоб з гордістю говорити, що я десантник», — курсант, майбутній десантник Віталій Черняк.

Колишніх десантників не буває, кажуть чоловіки у блакитних беретах. Згадують свої перші дні у ВДВ. Попри те, що пройшли вони суворі воєнні шляхи, найстрашніше було під час першого стрибка із парашутом.

«До цього вішав шпаківню на дерево, а потім у Чемері стрибав і побачив маленькі коробочки і стало страшно. Закрив очі, приземлився і все сподобалось»,воїн-афганець Олександр Ковальов.

Спілка воїнів десантників Північ взяла на себе основний тягар організації свята ВДВ. Під час урочистостей перш за все вшанували пам’ять понад 450 десантників, що поклали свої життя на Донбасі задля захисту України від проросійських банд формувань.

Діючі ВДВшники продовжують охороняти спокій українців. Старше покоління десантників горде за молодших побратимів і  прагне передати ї свої знання і вміння. Попри намагання росіян привласнити собі особу засновника ВДВ Маргелова  —  він для українських десантників залишається своїм.

«Наш генерал Маргелов народився у Дніпропетровську. Командував Чернігівською дивізією. Ця традиція залишиться з нами завжди», — голова Спілки воїнів десантників Володимир Ткач.

День ВДВ став приводом для багатьох військових отримати чергові відзнаки. А від народного депутат України Валерія Давиденка чернігівці отримали подарунок у вигляді виступу відомої співачки Катерини Бужинської.

«Народний депутат України Валерій Давиденко не може бути осторонь святкувань, тому привітав своїх друзів – десантників, а музичним подарунком став виступ народної артистки України Катерини Бужинської», — помічник народного депутата Валерія Давиденка Микола Торбєєв.

З чернігівської сцени лунали відомі шлягери співачки. Одну з пісень вона присвятила героям АТО. Катерину Бужинську вразила історія про свого земляка, що ціною власного здоров’я врятував багатьох товаришів.

Кульмінацією дня ВДВ стала висадка парашутистів на Красну площу Чернігова. З літака АН-2 вистрибнуло і точно приземлилося у центрі міста четверо десантників. Вони тримали різні прапори, що додало видовищності. На землі їх гучними аплодисментами привітали чернігівці, які спостерігали за святковим стрибком.

Журналіст Юрій Михуля,

Оператори : Олександр Федорок, Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. А чому четверо? Їх п’ятеро стрибало! )) Де ще одного загубили ? ))

Back to top button