Суспільство (відео)

«Дерев’яні очі Менщини»: в громаді на Чернігівщині функціонує краєзнавчий проєкт (Відео)

Чи звертаєте ви увагу на те, які незвичні віконні рами мають будинки на Чернігівщині ? Ошатна дерев’яна оздоба приваблює місцевих і зацікавлює гостей області, адже це – характерна риса нашого краю, що здатна розказати про його багатовікові традиції й історію. Аби вберегти візитівку області від забуття, ініціативна та творча молодь Менщини, заручившись підтримкою місцевої громадської організації, створила проєкт «Дерев’яні очі Менщини». 

«Ми всерйоз перейнялися питанням збереження культурної спадщини

Ворог нищить нашу культурну спадщину і до того ж дерев’яне мереживо, дерев’яне оздоблення будинків нищиться і через плин часу, адже зроблене з дерева, крихкого та недовговічного матеріалу, тому ми вирішили зібрати найяскравіші зразки, увіковічнити їх та передати людям знання, досвід і найголовніше – запевнити, що це треба берегти», — заступниця голови ГО «Спілка жінок Менщини» Вікторія Неруш.

Проєкт «Дерев’яні очі Менщини» переміг у конкурсі й отримав необхідне фінансування, аби його творці мали змогу втілити задумане в реальність. Спершу команда почала досліджувати найцікавіші зразки вікон по всій громаді, фотографувати їх і вивчати історію створення. Пізніше – найяскравіші з прикладів знайшли втілення в різноманітних цікавинках.

«Відфотографовані, відзняті зразки ми розмістили на мапі, її можна буде невдовзі знайти на сайті нашого історичного Менського музею. Вона також є в нашій групі «Менщина Туристична» на ФБ.

Також ми пішли далі – аби маленьким було цікаво дивитися, пізнавати та запам’ятовувати, візуалізувати все це, то ми сьогодні пропонуємо наші вікна розфарбовувати в розмальовках, із місцевим гончарем ми виготовили магніти, аби вони могли нагадувати про цікавий проєкт «Дерев’яні очі Менщини». Ми виготовили пазли, на яких зібрано 10 кращих зразків. І найбільше користується попитом виготовлення у техніці «вибійка» екоторб», — заступниця голови ГО «Спілка жінок Менщини» Вікторія Неруш.

Цього разу,наприклад, яскраві торбинки з вибійкою традиційних для Чернігівщини дерев’яних віконних рам створювали в Стольному. Також жителі села мали змогу розмалювати тематичний магніт, зібрати пазли з зображеннями вікон або розфарбувати розмальовку, в якій також зображені «Дерев’яні очі Менщини».

Попереду в організаторів – проведення тематичних заходів ще в кількох населених пунктах, вікна яких увійшли до проєкту.

«Збирали ми приклади вікон по п’ятьох селах і плюс населений пункт Мена. У тих самих населених пунктах, де ми були зі збиранням інформації, ми тепер і презентуємо», — заступниця голови ГО «Спілка жінок Менщини» Вікторія Неруш.

Команда проєкту «Дерев’яні очі Менщини» продовжує збір цікавого тематичного матеріалу. Якщо ви маєте на прикметі яскравих представників традиційного вікнобудування цього регіону, про яких ще не розказали  – надсилайте фото, історію та місце розташування будинку організаторам. І, можливо, ваше вікно стане частиною цікавого краєзнавчого проєкту.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button