Суспільство (відео)

Скоро літо: як підготувати фігуру до пляжу та не нашкодити здоров’ю (Відео)

Виснажливі дієти та фізичні навантаження – саме такий вигляд, на думку багатьох, має активна підготовка до пляжного сезону. Зокрема коли до нього залишились лічені тижні. Деякі чернігівці активно готуються до пори купальників, інші вважають, що різка зміна способу життя шкодить здоров’ю.

«Ну, дієта переважно призводить лише до хвороб, і тільки адекватне здорове харчування може привести людину до правильного здорового способу життя».

«Я зараз працюю, то мені й худнути не треба. На роботі бігаю, то це мені і спорт такий».

«Так, я займаюсь спортом. Є дівчата, які там боді-фітнеси різні, є дівчата, які з пробіжками… Кожному – своє, тут треба прислухатися до організму».

«От зараз я іду до спортзалу, займаюсь тут, на площі. Звісно, треба готуватися, за зиму наїли боки – треба їх прибирати».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: дієтолог-психолог-тренер розповіла про те, як поєднати улюблені справи з професію

Та якщо літо настало «раптово» і треба терміново скинути кілограми, то спеціалісти не радять впадати в крайнощі. Розпочинати треба зі свого раціону, з якого необхідно викреслити всі шкідливі продукти, а додати туди більше свіжих овочів, зелені та фруктів. Дієти також не вихід із ситуації. За словами спеціалістів, такі обмеження можуть бути тільки з лікувальною метою. Адже зазвичай люди зриваються, що призводить до швидшого набору ваги.

«10 тис. років людству. В ері достатку воно живе останні 50 років, і голод прописаний як смерть. Тому коли бракує нам мікро- і макроелементів, організм починає економити. Сповільнюються процеси метаболізму. І потім на сповільнений метаболізм, коли цей зрив відбувається, ми пакуємо в шлунок їжу. Саме солодощі й пакуємо. Якщо ми живемо у світі, ми не можемо себе обмежувати», — розповідає Анжеліна Балєва, психолог-дієтолог.

Анжеліна Балєва наголошує на тому, що для сучасних людей їжа є джерелом легкого задоволення. Проте треба з’ясувати, що саме ви замінюєте смаколиками. А от щоб не наїстися зайвого, треба завжди мати при собі корисні продукти для перекусу, наприклад, горіхи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологи назвали 10 продуктів, які можна їсти на ніч без страху погладшати

«Складаю список продуктів, які я готова їсти в будь-який час. І вони повинні бути в холодильнику, бо якщо в мене їх немає, то я однозначно з’їм печиво, цукерку, кави вип’ю», — говорить Анжеліна Балєва, психолог-дієтолог.

Дієтолог радить приймати їжу, не відволікаючись на телевізор або гаджети, адже, зосереджуючись на них, можна не звернути уваги, скільки вже з’їдено. Не варто також поспішати під час їжі, треба робити це осмислено.

«Ви з’їли півпорції, втамували сильний голод, а потім затримайтесь на 10-15 хвилин. Можливо, за столом можна з кимось поспілкуватися. І тільки потім подумати: «А я взагалі хочу їсти?»» — продовжує Анжеліна Балєва, психолог-дієтолог.

Не зайвим буде додати й фізичну активність. Фітнес-тренери кажуть, що початкові навантаження повинні бути незначними. Можна розпочати з піших прогулянок на свіжому повітрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар-дієтолог розповів, скільки можна пити кави

«Почніть робити ранкову зарядку, не їздіть, наприклад, у ліфті, пройдіть п’ять поверхів пішки. Прогуляйтеся ввечері в парку, зробіть зранку, крім зарядки, ще 10 присідань, 20 скручувань. Почніть робити розтяжку. Ваше тіло – результат вашої праці. Немає значення, вулиця це, спортзал чи вдома», — радить Наталія Стрижова, фітнес-тренер, директор клубу «Х-line».

Починати фізичну активність треба поступово. Якщо ж різко навантажити організм вправами, то травми неминучі. Саме тому тренери не рекомендують одразу викладатися на максимум.

«Ми поступово підходимо до збільшення ваги, переважно спершу людині дається загальна фізична підготовка. Вона навчається робити елементарні речі: присідати без ваги. Тобто не треба приходити в зал, класти штангу 20 кг ваги для дівчаток і починати по 20 разів присідати. Ні, навчіться робити базові вправи правильно», — зауважує Наталія Стрижова, фітнес-тренер, директор клубу «Х-line».

Час для занять спортом залежить від індивідуальних особливостей організму. Для когось це може бути ранок, іншим простіше робити вправи ввечері. Але тренери попереджають, що перші результати з’являться не раніше, ніж за місяць. А от для омріяної фігури доведеться працювати значно довше. Тому підготовку тіла до літа варто розпочати заздалегідь.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button