Суспільство (відео)

Децентралізація та інвестиції – ключові умови розвитку громад (Відео)

Інвестиційна спроможність громад – запорука успіху. Під таким девізом Чернігівський центр розвитку місцевого самоврядування й облдержадміністрація організували регіональний форум «Інвестиції & Децентралізація».

«Мета форуму полягає в тому, щоб якнайбільше залучити інвестицій в об’єднані територіальні громади. Тому що сьогодні наші об’єднані громади розвиваються і, звісно, це все добре, сьогодні держава допомагає ОТГ, але якщо в громадах не будуть вкладатися інвестиції, не буде розвиватися економіка, то сама суть реформи буде зведена нанівець», — зазначила Ірина Грозенко, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад.

Регіональний форум зібрав у Чернігові майже всіх голів об’єднаних територіальних громад, керівників органів виконавчої влади, фахівців Мінрегіону, Міністерства економічного розвитку, а також іноземних представників.

«По-перше, це налагодження діалогу, поглиблення цього діалогу між місцевим самоврядуванням і органами виконавчої влади. Це формування якихось певних ідей для того, щоб все-таки громади рухалися, формували свою спроможність, нарощували м’язи», — Ірина Кудрик, директор Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування.

Позитивним досвідом розвитку і вже отриманими результатами з учасниками форуму ділився Володимир Кучма – голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади, що стала однією з першопрохідців адміністративної реформи на Чернігівщині.

«Наша об’єднана громада – одна з перших, яка стала на цей шлях. Ось закінчується уже другий фінансовий рік, коли ми працювали в цих умовах. Насамперед треба говорити мовою цифр – якщо бюджет до об’єднання становив для шести сільських рад, які стали на шлях об’єднання, близько 5 млн, то рік, який закінчується, ми бачимо десь у цифрах 37-38 млн. Це дуже промовисто і тут не треба жодних коментарів», — Володимир Кучма, голова Кіптівської ОТГ.

«Ми як представники посольств насамперед надаємо таку інформацію перспективним інвесторам, і, я думаю, це дуже важливо як для вас, так і для нас, щоб ми знали реалії цих регіонів. Не можна концентрувати всю нашу роботу тільки в Києві, адже Україна – дуже багата країна, дуже велика територіально, і в кожному регіоні є свої переваги», — Роман Жатко, радник з економічних питань Посольства Словаччини в Україні.

Форум має стати інформаційним майданчиком для налагодження діалогу між основними дійовими особами нинішніх реформ, які у свою чергу разом мають творити у громадах максимально комфортний інвестиційний клімат.

«Дуже хочеться познайомитись з інвесторами, запропонувати те, що ми хотіли б бачити в себе, і якщо вийде співпраця – будемо раді, тому що громада лише створена, ми ще півроку діємо і хочемо бути успішними», — Юрій Кантур, голова Комарівської ОТГ.

Журналіст Альона Макаренко

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button