Суспільство (відео)

Перевірка ЖЕКів на чесність: як ЧЕline позбувався відпрацьованих батарейок (Відео)

Зіпсовані нерви та багато втраченого часу – саме так чернігівець Євген Волошин позбувався відпрацьованих батарейок. Непорозуміння сталося у 13-му ЖЕКу. Він у переліку тих установ, які зобов’язані забирати в населення зіпсовані елементи живлення.

Завдяки активістам та екологам у Чернігові вже вистачає місць, куди можна віднести відпрацьовані лампи, батарейки, термометри, акумулятори. І немає значення, в якій частині Чернігова ви проживаєте. Окрім магазинів, лікарень і шкіл, спеціальні пластикові бокси повинні стояти в усіх ЖЕКах.

«Поки в Україні не створено державної системи збору й утилізації відпрацьованих хімічних елементів живлення, ми мусимо самі подбати про власну безпеку. ЧЕline зібрав цілий «врожай» відпрацьованих батарейок, спробуємо віднести їх у створені в Чернігові пункти прийому. Заодно і перевіримо, чи працюють вони», — говорить Яна Титенок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батарейки-вбивці: еко-активісти борються за чисте довкілля

Комунальне підприємство «Новозаводське». Пластикового боксу в коридорі тут немає. Оголошення про те, в якому з кабінетів можна залишити батарейки – теж відсутнє. У КП «Новозаводське» їх забирають із рук у руки просто в приймальні. Щоправда, коли ми витягли камеру і мікрофон, нашу колекцію брати не захотіли.

«Ви організація. Яка я організація, я людина, ось стою перед вами. Сусіди мені дали батарейки, колеги принесли. Ну добре, давайте».

Від підприємств та організацій вони не мають права забирати батарейки та зіпсовані лампи, розповідає Світлана Самсоненко. Дозволяється лише від населення. Населення ж у нас поки що не розуміє, чому відпрацьовані елементи живлення не можна викидати у смітник. До речі, потрапивши в землю, одна батарейка здатна забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту.

«Від початку року до нас звернулися 13 осіб, приносили лампочки, батарейки, — розповідає агент із постачання КП «Новозаводське» Світлана  Самсоненко.

У КП «Деснянське» наша знімальна група була четвертою за цей рік. Ми принесли всього три батарейки. До речі, можна здавати навіть одну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вуді закликає чернігівських школярів здавати відпрацьовані батарейки

«Скільки ви донесете. Може бути 1, 5, а може і 25», — говорить комірник КП «Деснянське» Світлана Коляденко.

Місце для збору тут знаходиться в кабінеті комірника. Його теж шукали через приймальню. Оголошення про прийом батарейок у цьому КП теж відсутні. Комірник пані Світлана забрала в нас зіпсовані батарейки і показала, де зберігає підприємство відпрацьовані хімічні елементи живлення.

«У нас велика коробка для люмінесцентних лампочок, це для економних ламп і для термометрів, один раз на квартал приїжджає спеціальна машина та забирає все на утилізацію», — зазначає комірник КП «Деснянське» Світлана Коляденко.

В обох комунальних підприємствах у нас забрали батарейки без сварок і невдоволення. Хоча спершу ми заходили до них без камери. Єдиною незручністю стали тривалі пошуки кабінетів і працівників, які відповідають за цю частину роботи. У кол-центрі міського управління житлово-комунального господарства пояснили, що ситуацію з 13-м ЖЕКом, у якому стався конфлікт, вже владнали. У разі виникнення конфліктів через зіпсовані батарейки просять повідомляти операторів.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button