Суспільство (відео)

Динаміка захворювань серця на Чернігівщині: причини та статистика (Відео)

На Чернігівщині спостерігаємо значне підвищення смертності від хвороб серця. Про тенденції захворювання та його причини на брифінгу, присвяченому Всесвітньому дню серця, розповів головний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний.  

«Показники смертності від хвороб системи кровообігу є значними. А саме: 601 на 100 тисяч населення. І перевищують загальнонаціональні значення на 34%», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Дані, озвучені на брифінгу, стосуються 2021 року, оскільки за 2022 рік через повномасштабне вторгнення було складно простежити тенденції захворювань серця та смертності, пов’язані з ними. Наразі минулорічна статистика доопрацьовується.

«Саме в 2021 році показник смертності населення по Україні від хвороб системи кровообігу становив 1114,8 на 100 тисяч населення. До речі, саме цей показник по Чернігівській області значно вищий, порівняно з іншими областями. І становить 1482,1 на 100 тисяч населення. І перевищує ці показники на 33%. Смертність від ішемічної хвороби серця в Чернігівській області за 2021 рік становила 1242,5 на 100 тисяч населення. Тоді як по Україні – 788, 8. І треба зазначити, що цей показник найбільший серед інших областей», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Хвороби серця на початковому етапі захворювання важко виявити. Зокрема, в зоні ризику перебувають чоловіки та люди старше 50 років. Вважається, що ішемічна хвороба серця – це хвороба людей старшого віку. Проте зараз можемо спостерігати тенденцію захворювання і серед молоді.

«Артеріальна гіпертензія, надмірна вага, гіподинамія, тютюнопаління, вживання алкоголю і стреси є основними факторами ризику розвитку хвороб серця», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Тож щоб уникнути хвороб серця, треба відмовитися від шкідливих звичок, якщо вони наявні, бути активними та стежити за вагою, за раціоном харчування.

Нагадаємо, що в Чернігівській області триває «наздоганяюча вакцинація» від кору. Порівняно з попередніми тижнями, спостерігаємо позитивну динаміку щеплень.

«Нам ще треба прищепити за нашим планом, за підрахунками, тих дітей, які пропустили щеплення з різних причин. Десь орієнтовно 8 тисяч», — Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Варто дбати про своє здоров’я та здоров’я рідних, аби убезпечити себе та їх від серйозних захворювань.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button