Суспільство (відео)

Діти, які чують серцем: як вихованці Чернігівської спеціальної школи пристосовуються до війни (Відео)

Чернігівська спеціальна школа, де навчаються діти з порушеннями слуху, –це єдиний в області навчальний заклад, у якому здобувають повну середню загальну освіту як діти зі зниженим слухом, так і глухі – за окремими навчальними програмами та спеціальною методикою.

«Відповідно до положення про спеціальні школи, ми наразі вперше з 1 вересня 2023 року набрали діток з різними нозологіями, тобто це не тільки порушення слуху, а й дітки з тяжкими порушеннями мовлення, набрали ми 4 класи, три з них, відповідно до цієї категорії дітей, – діти з тяжкими порушеннями мовлення», — Костюк Катерина – директор Чернігівської спеціальної школи №1.

Зараз у школі навчаються 74 учні,серед них 58 дітей здобувають знання очно, а інші навчаються за іншими формами навчання, а саме: дистанційна, сімейна та індивідуальна.

«Наша школа відрізняється від звичайних загальноосвітніх шкіл тим, що у нас є корекційна складова, тобто є основні уроки, так само, як і в звичайних школах, і далі вже у другій половині дня ми забезпечуємо корекційну складову для наших дітей, тобто це заняття з сурдопедагогом, вчителем логопедом, корекційним педагогом», — Костюк Катерина – директор Чернігівської спеціальної школи №1.

Також учні чернігівської спецшколи можуть скористатися додатковими можливостями у вигляді спортивних гуртків, зокрема груп із шахів, плавання та тенісу.

«Наші діти загалом дуже відомі по всьому світу тим, що вони завойовують медалі з цих видів спорту», — Костюк Катерина – директор Чернігівської спеціальної школи №1.

Із початком вторгнення ми всі адаптувалися до нових реалій.Як діти з вадами слуху переживали період блокади Чернігова?

«Під час цих буремних подій, я перебував у навчальному закладі. Всі, хто був у місті, розуміють, що тут відбувалось, постійні вибухи, не було ні світла, ні газу. Я бачив, як відбувалася евакуація людей, і бачив, як наші учні – інинішні, і випускники – не могли покинути місто, то я одразу запропонував: йдемо до рідної школи. Дякуючи і Богу, і ЗСУ,в нас жодна дитинка та батьки не постраждали. Наприкінці березня – напочатку квітня воєнні дії зупинились у місті Чернігові й одразу постало питання про відновлення навчального процесу. Уже 11 квітня ми розпочали процес, але дистанційно, тому що почати очний формат не було можливості», — Бойко Андрій – заступник директора з навчально-виховної роботи.

Велика війна змінила життя кожного з нас,яким чином міська рада забезпечує вихованцям підтримку та допомогу в цих умовах?

«У нас є сучасна система оповіщення при пожежі, також вона діє у випадку, якщо повітряна тривога. Після сигналу тривоги ми всі – ідіти і працівники закладу – спускаємосядо гарного укриття, воно є безпечним і в принципі частково надає нам можливості продовжувати освітній процес. Ми отримали обладнання для ресурсної кімнати, також частково отримали меблі для перших класів», — Бойко Андрій – заступник директора з навчально-виховної роботи.

Попри ці важкі часи, учнічернігівської спецшколи, суспільно адаптовані, товариські та завжди усміхнені, і як і усі українці вірять у перемогу.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button