Суспільство (відео)

Матері-«зозулі» Чернігова: медики розповіли, скільки жінок залишили немовлят у «вікні надії» (Відео)

Вікно надії – це місце, де кожна молода мати з різних обставин може залишити своє немовля на виховання держави.

«Вікно надії було відкрите в 2015 році, щоб жінки, які хочуть таємно народити, могли принести дитину сюди і залишити в пологовому будинку», — розповідає завідувач пологового відділення Олена Гармаш.

Три роки тому їх відкривали по всій країні як альтернативу для тих, хто хоче викинути новонароджене маля в смітник чи деінде. На Чернігівщині сьогодні їх два – одне в Ніжині, друге працює в приймальному відділенні Чернігівського пологового будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛЮДИ: Про виключно жіночу професію, чернігівський пологовий будинок і танці під час пологів

«Стоїть колиска. Жінка відкриває це вікно. Кладе свою дитинку, дзвонить у дзвоник і може тікати, якщо їй хочеться втекти», — говорить завідувач пологового відділення Олена Гармаш. 

Подальша процедура доволі проста – на дзвіночок приходить чергова медсестра, дитині надається відповідний комплекс процедур, як і всім новонародженим. Далі дитину передають до обласної дитячої лікарні, звідти – до дитбудинку. Проте така процедура за весь період існування «Вікна надії» жодного разу так і не була виконана.

«Від моменту відкриття жодна жінка не залишила в нас дитину, у «Вікні надії», — зазначає завідувач пологового відділення Олена Гармаш.

Тобто на Чернігівщині ноу-хау так і не набуло актуальності. Водночас за той самий період було 13 породілей, які відмовились від своїх дітей, народивши в пологовому. Загалом у нас такі жінки на сьогодні зазнають суспільного осуду.

«Я категорично погано ставлюся, тому що вважаю, що це матері – зозулі».

«Наше суспільство має дбати про таких мам. Такого не повинно бути».

«Необхідно, як народила дитину, треба не забувати. А ті мами, які залишили, шкодуватимуть колись».

До речі, головною причиною, через яку молоді матері відмовляються від своєї дитини в пологовому будинку, називають матеріальні труднощі.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button