Суспільство (відео)

Для частини чернігівців планують змінити тариф на опалення (Відео)

Тепло чернігівцям, будинки яких обслуговує «Облтеплокомуненерго», планують увімкнути до кінця жовтня. Проте ситуація стосовно тепла для абонентів Чернігівської ТЕЦ залишається наразі невизначеною. Нагадаємо, що 21 вересня Чернігівську ТЕЦ повернули в управління міста, договір із ТОВ «Технова» було розірвано.

«На кінець жовтня будемо планувати вмикати опалення. Ввімкнення опалення по межі обслуговування «Облтеплокомуненерго» відбуватиметься в плановому режимі поступово, без будь-яких новинок чи сюрпризів. Стосовно Чернігівської ТЕЦ, то на сьогодні підписаний із двох сторін договір переведення боргу за спожитий газ, як вимагає закон України про теплопостачання. Цей договір направлений у п’ятницю до «Нафтогаз Трейдинг». На сьогодні триває процедура погодження в «Нафтогаз Трейдинг»,- Олексій Щербина, голова правління АТ «ОТКЕ».

Наразі в Чернігівській ТЕЦ закінчуються роботи на теплових мережах, проте залишаються невирішеними юридичні питання, основними з яких є ліцензія з надання теплової й електричної енергії та встановлення абонентської плати за споживання тепла. Оскільки раніше ТЕЦ обслуговувалась на вугіллі і розрахунки велися на підставі його витрат, проте зараз установа перейшла на природний газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Причиною пожежі на міському сміттєзвалищі в Чернігові став підпал (Фото)

«Згідно з розрахунками і з огляду на те, що і там, і там використовується природний газ, вони десь економічно обґрунтовані, десь приблизно однакові»,- Олексій Щербина, голова правління АТ «ОТКЕ».

У серпні Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що встановлює мораторій на підвищення тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання. Цей закон діятиме протягом дії воєнного стану та 6 місяців після його завершення. Тому підвищувати ціну на опалення, як стверджує Олександр Ломако, ніхто не буде. Проте буде встановлений єдиний тариф для абонентів «Облтеплокомуненерго» та Чернігівської ТЕЦ.

«Половина міста платить менше, інша половина – платить більше. Тому що рахувалися в ТЕЦ на вугіллі. Відповідно, я вважаю, що абсолютно логічно, коли ми будемо для «Теплокомуненерго» встановлювати тариф і вводити його для населення. Він має бути аналогічний для іншої частини міста, що платить за ОТКЕ. Це єдине рішення, яке було б справедливим і правильним, зважаючи на те, що той і той, які ми вводимо, є економічно необґрунтованими для населення.

Для підприємства буде вищою, ніж розраховували. Для населення ми не будемо його піднімати у зв’язку з тим, що під час війни є і мораторій, і платоспроможність наших людей»,- Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Тож чи всі чернігівці отримають тепло в оселях наприкінці жовтня та який тариф за опалення на них чекає, наразі вирішується.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button