Суспільство (відео)

Равлики, гриби та картинг: як Іванівська ОТГ стала найбагатшою в Україні (Відео)

Село Іванівка уже два роки є центром ОТГ й об’єднує навколо себе ще 11 населених пунктів. За словами голови громади, досі тут були розвалини, а на деякі об’єкти інфраструктури навіть не було документації. Зараз, завдяки президентській реформі децентралізації, у громаді повністю відновлюється інфраструктура. Уже закуплено два шкільні автобуси, відкрито нову групу в дитячому садочку, відновлюють будівлі навчальних закладів. Так, наприклад, у Количівській школі всі вікна замінено на металопластикові та встановлено нові вхідні двері. Оновлене матеріальне забезпечення.

«В матеріальному сенсі наша школа має переваги порівняно з тим, що було раніше. Тобто ми два роки вже не збираємо грошей на ремонти. Тобто повністю ремонти забезпечує сільська рада. В компютерний клас. Там у нас уже є 15 компютерів, але зараз ми встановили туди проектор, інтерактивну дошку», — розповідає Валентина Теплуха, директор опорного закладу «Количівська ЗОШ І-ІІІ ступенів».

«Вона дуже гарна, практична. Вчитель нам показує інформацію, а не кожен підходить і питає, що робити. Учителю і нам зручніше», — відзначає Маргарита, учениця 5 класу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У шести ОТГ Чернігівщини створять сучасні ЦНАПи

Новітня апаратура закуплена в кабінети фізики та хімії. У початковій школі оновлено освітлення класів і повністю замінено меблі. Встановлено інтерактивний комплекс, який вчителі активно використовують для фізкультхвилинок і просто для навчання.

«Дітям значно цікавіше, тому що постійно змінюється діяльність, вони набагато більше граються, спілкуються одне з одним. Дітки хочуть вчитися, мають бажання вчитися, щоразу для них щось цікаве і взагалі значно слухняніші вони», — говорить Анна Теплуха, вчитель початкових класів.

«Мені подобається коли ми пишемо математику в зошитах. Мені подобається, що в нас такі нові парти», — Максим.

«Те, що часто фізкультхвилинки проводяться, і з лего, і «я досліджую світ». Складати букви».

Оновлено шкільну котельню, яка тепер має два твердопаливні котли. Це дає змогу економити та підтримувати температуру на рівні, що відповідає санітарно-епідемічним вимогам.

«Школа у нас теж тепла, діткам у школі цієї зими було добре», — Лариса, місцева жителька.

До кінця року в Іванівці планують збудувати амбулаторію, аби повністю забезпечити населення первинним медичним обслуговуванням. Зокрема врахувавши й перспективний план приєднання населених пунктів. У приміщенні площею 380 квадратних метрів розмістять кабінети для чотирьох лікарів.

«Зараз триває монтаж блоків стін капітальних. Виганяється коробка будівлі. Санвузли всі розташовані в правильних місцях. Кабінети, стаціонари, кабінети вакцинації, маніпуляційні, і там, де будуть сидіти лікарі», — розповідає Олександр Леоненко, будівельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іванівській ОТГ повернули незаконно орендовані землі

У населених пунктах функціонують і ФАПи, де населення може отримати невідкладну допомогу.

«Сімейного лікаря, педіатра, щеплення в присутності педіатра, зважування, медикаменти», — говорить Марина Мороз, завідувачка Количівського ФАПу.

До громади заходять чимало інвесторів. Наразі тут будують ферму з вирощування перепелів. Завершуються переговори з фірмою з виробництва засобів захисту рослин і продажу насіння. Уже відвели площі для ферми з вирощування грибів. Уже є інвестори, які відновлять старі сараї в Ладанці та створять на їх базі овочесушарний завод і ферму равликів. Планують збудувати і картингову трасу.

«Також у нас є дуже цікавий один проект – це реконструкція траси з картингу. Є інвестор. Дуже сподіваюсь, що ті бюрократичні перепони, які є сьогодні, ми подолаємо спільно з цим інвестором, тому що зараз знайти того інвестора, який готовий вкладати в розвиток спорту, і це технічні види спорту, там де триває розвиток учнів, молоді», — розповідає Сергій Гарус, голова Іванівської ОТГ.

Минулого року Іванівська ОТГ стала лідером України за темпами зростання надходжень до місцевих бюджетів.

«За рахунок плідної співпраці і з агрохолдингами, і з підприємцями, і з мешканцями. Тому що в нас дуже активно пішли оформлювати всі земельні ділянки, які обробляли раніше без документів. У нас мешканці почали оформлювати земельні ділянки під власними садибами. Ми зареєстрували всі юридичні особи безпосередньо за адресами, де вони проводять виробництво. І от вся ця робота дала можливість збільшити доходи до бюджету сільської ради майже вдвічі», — додає Сергій Гарус, голова Іванівської ОТГ.

Зараз проведено нове ЛЕД-освітлення у більшості населених пунктів громади. Зроблено капітальний і поточні ремонти асфальтного покриття. У перспективі на цей рік у Іванівській ОТГ хочуть зробити піщано-гравійний ремонт ґрунтових доріг. Для цього вже закуплено необхідну техніку.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button