Суспільство (відео)

Дні Європейської спадщини в Чернігові: мешканців запрошують долучитися до заходів (Відео)

У Чернігові стартували Дні Європейської спадщини. Чернігівців і гостей міста очікує цілий тиждень, сповнений активностей, цікавих зустрічей, фотовиставок і нових екскурсій. Головна тема заходів цього року – довкілля та його збереження. Так вирішила Рада Європи, але в Чернігові вона ще тісно пов’язана з темою війни, яка залишила по собі неабиякі наслідки для міста.

«Власне, і програма розрахована на різні вікові категорії, але, тим не менше, десь дотична до теми війни та навколишнього середовища»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Тож перший день розпочали з презентації каталогу «Втрачена спадщина Чернігова», у якому відображені всі руйнування культурних пам’яток і будівель міста, спричинені рашистами.

«Це та жива рана, яка сьогодні в моїх руках, особливо ми зробили акцент на об’єкти архітектури, культурної спадщини, які постраждали.

Максимально хотіли показати, який об’єкт був до 24 лютого і який об’єкт ми маємо на сьогодні. Про це ми розказуємо в описі двома мовами, бо каталог презентований українською та англійською мовами»,- Олександр Шевчук,начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Талановита дівчинка із Сновська перемогла у трьох музичних конкурсах

Наступні дні також будуть насичені історичними ініціативами, зокрема в середу організатори запрошують відвідати фотовиставку «Розстріляна весна».

«Середа для нас – день дійсно дуже відповідальний, у ЦУМі ми виставимо фотовиставку «Розстріляна весна». Це результати експедиції, що відбувалися в нашому місті з квітня по червень включно. Це історії людей, які переживали блокаду в Чернігові та окупацію в селах Чернігівщини. Це їхні світлини з умовами їхнього виживання та короткі записані історії, і, що найважливіше, за спеціальним к’юар-кодом людину можна буде послухати.

О 18:00 ми запрошуємо громадськість і науковців та авторів щоденників війни на розмову, присвячену темі, як ми сьогодні формуємо історію, які цінності, які події ми вкладаємо в цю історію. І що власне наші діти через кілька років вивчатимуть на уроках історії, про що їм розповідатимуть. І про Чернігів, наскільки він може бути представлений та як саме»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Увесь четвер буде присвячений «Дерев’яному мереживу», а в п’ятницю всіх велолюбителів запрошують на безкоштовні сніданки. Також для дітей і підлітків організатори підготували низку туристичних заходів і майстер-класів, зокрема в суботу запрошують до Ялівщини.

«Ялівщина. Максимально розчищений маршрут. Ми запропонуємо о 16-й годині зібратися на дамбі, що дотична до вулиці Героїв Чорнобиля, пройтися невеличким екскурсійним маршрутом, а далі зустрітися вже на другій дамбі – щоб діти мали можливість дізнатися, як поставити правильно намет, як розкласти багаття, як правильно для нього збирати матеріали. До того ж у Ялівщині багато рослин, то вони дізнаються, з чого можна зварити чай. І створиться така атмосфера туризму»,- Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Усю детальну програму можна переглянути на Facebook-сторінці Туристично-інформаційного центру, а також залишити там свою заявку на участь у заходах. Долучайтеся і навчайтеся нового в рідному місті.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button