Суспільство (відео)

Добро завжди повертається: історія пекарні, яка врятувала Чернігів від голоду (Відео)

Колись Оксана Коваленко розвозила гарячі багети на своєму старенькому BMW і мріяла про велику пекарню, з якої буде пахнути хлібом на увесь Чернігів. Багато років вона працювала над втіленням своєї мрії й створила підприємство «Наша Булочка». Коли місто було в облозі під обстрілами, саме ця пекарня безкоштовно роздавала хліб і так рятувала людей від голоду.

“Ми просто робили свою роботу”, – ділиться Оксана.

Оксана Коваленко почала свій бізнес у 2001 році з 2 мішків борошна. Любов до випічки успадкувала від своєї бабусі.

“У мене навіть збереглася лопата для пічки, якою вона діставала хліб. Бабуся завжди казала, що ця лопата оберігає дім від блискавки”, – каже Оксана Коваленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві прикордонні громади Чернігівщини – під ворожим вогнем

Підприємиця ставила ставку на тодішню новинку – багети. Особисто розвозила свіжу випічку до крамниць та кіосків. Бізнес розвивався, “Наша Булочка” пекла багети та булочки тоннами. З 2014 року Оксана почала возити булочки у зону АТО. З того часу підприємиця завжди тримала запас борошна на 3 місяці.

Саме це борошно врятувало Чернігів від голоду у 2022 році. Окупанти підірвали млин та три автомобілі з хлібом. Три місяці пекарня працювала цілодобово, пекарі навіть жили у цеху.

“Постійно ми знаходилися під обстрілом, постійно не було електроенергії та води. Ну ми впоралися”, – каже підприємиця.

Але руйнування і розданий хліб похитнули економіку підприємства. Власними силами відновили млин, але на нове обладнання коштів не вистачило. І тоді зроблене добро, повернулося до Оксани, у вигляді гранту. Вона перемогла у конкурсі грантової підтримки “Курс на Незалежність”.

Нове пакувальне обладнання забезпечило ще 5 робочих місць. Завдяки цьому пакуванню випічка зберігається краще та довше. Тепер пекарня у разі потреби зможе дати місту ще більше хліба.

“Зараз у всіх моїх друзів та клієнтів, змінилося ставлення до хліба. Всі його бережуть, кладуть у холодильник, щоби він краще зберігався. Ніхто його не викидає, якщо щось залишається, то сушать сухарі”, – підсумовує Оксана.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: ШоТам

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button