Суспільство (відео)

Допомагає подрібнювати пластик, із якого робитимуть дизайнерські речі: на сортувальній станції в Чернігові з´явився спеціальний прилад (Відео)

Отакий шредер з´явився на чернігівській станції сортування сміття. Він дає можливість просто на місці подрібнювати пластик із маркуванням 2 НDРЕ.

«Пластик білого кольору. І такий самий колір матиме і майбутній виріб, тому ми його зараз будемо ще й за кольорами сортувати, щоб прогнозувати колір. Ось, наприклад, цей контейнер також зроблений із переробленого пластику. У нас буде термопрес і ми будемо формувати отакі листи, їх стикатимемо»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник організації «Еко Місто».

Сергій Безбородько розповідає, що такий пластик переплавляють за температури 130 градусів. Далі з нього можна формувати дизайнерські речі та меблі. Сам верстат також частково зроблений із переробленого пластику. Його замовляли в Одесі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові запрацювала сортувальна станція: містяни активно долучаються до відповідального споживання (Відео)

«Там є також активісти, які вже чотири роки займаються цим. Але насправді схеми його є у відкритому доступі. І в нас є також ідея із «Чернігівською політехнікою» спробувати виробляти такі верстати самим, щоб популяризувати подібні майстерні, бо сміттєпереробні заводи – це дуже дорого і дуже нескоро. Окрім того, вони вирішують проблему з забрудненням, але створюють проблему з логістикою»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник організації «Еко Місто».

У майбутньому цей шредер стане демонстраційним матеріалом. Саме тому для станції замовили невеликий, аби він був легким і мобільним. Далі його демонструватимуть на різноманітних виставках та у школах.

«На нашу думку, майбутнє за такими маленькими осередками й маленькими майстернями, які формують навколо себе спільноти. І потроху пластик переробляють, бо його дуже багато. Що більше буде таких ініціатив, то краще. Для цієї майстерні ми ще виготовимо такий промисловий варіант. Там можна буде подрібнювати більший об’єм. У цього не дуже великий ККД, але для наших потреб його наразі вистачає. Плануємо збільшувати кількість зібраного пластику, хочемо залучати школи до збору. Але цей теж буде наш. Для навчання, для майстер-класів для дітей»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник організації «Еко Місто».

Сергій Безбородько стверджує, що кілька шкіл сортують сміття ще з минулого року. Наразі підписано меморандум із відділом управління освіти, що займається навчанням вчителів. Разом із ним активісти презентуватимуть проєкт Plastic Fantastic у школах, даруватимуть їм відповідну літературу та розповідатимуть, як можна долучитися до збору пластику.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button