Суспільство (відео)

У Чернігові запрацювала сортувальна станція: містяни активно долучаються до відповідального споживання (Відео)

У Чернігові запустили станцію сортування сміття. Вона розташована на території одного з корпусів «Чернігівської політехніки» по вулиці Бєлова, 4 і наразі працює в тестовому режимі.

«На жаль, через локдаун ми не встигли завершити ремонт. Але вже щосуботи та щонеділі приймаємо всі види упаковки. Вона має бути чистою і сухою, ви можете вдома її підготувати, принести і тут вам волонтери допоможуть розкласти по відповідних кошиках. Ми приймаємо пляшку скляну, окремо складаємо прозору, окремо – кольорову. Також приймаємо РЕТ-пляшки. Пластик типу НDРЕ – це кришечки, флакончики. Різні види плівки, пакетики, стрейтч-плівку. І далі за всіма переліками»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник ГО «Еко Місто».

Також сюди можна приносити жерстяні й алюмінієві бляшанки. Приймають і побутовий метал, тобто сковорідки, каструлі тощо. Як експеримент приймають і старі гаджети.

«Якщо у вас вдома накопичилися якісь дроти, маленькі зарядні пристрої, то також можна їх нам приносити. Окремо приймаємо картон, папір, старі газети, журнали – це також приймаємо, а далі обслуговуємо станцію. Відправляємо різні види фракцій різним переробникам»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник ГО «Еко Місто».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викинуте сміття повертається до людей разом із їжею: небезпечні прикраси з кладовища (Відео)

Скло, метал і пластик передають чернігівським вторзаготівельникам. У свою чергу, вони цю сировину відсортовують, пресують і продають переробникам. Те, що в Чернігові переробити неможливо, пересилають до Києва.

«Оці пакетики Tetra Pak складні в переробці, тому що тут є багато різних шарів. Тут є і пластик, і папір, фольга всередині. Інший пластик – кришечки. Цей пластик приймають у Києві безкоштовно, але ми маємо оплатити доставку. Ми все пакуємо та відправляємо поштою. Такий пластик ми будемо самі переробляти. Він легко подрібнюється, формується. Також тут чекають відправлення пакетики, стаканчики»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник ГО «Еко Місто».

Фракції, що не переробляються, наприклад, неліквідний пластик, блістери та касові чеки також відправляють до столиці на завод «Енергія». Тут їх спалюють при високих температурах і безпечно для довкілля.

«Лише два дні, як ми відкрилися, але вже півтори тонни відсортували відходів. Учора здали 530 кг скла, приблизно 400 кг макулатури і ще накопичили пластику майже 3 кубометри, який поїде на високотемпературне спалювання. Багато хто накопичував пластик і чекав, доки ми відкриємося на новому місці, ми дуже вдячні, що люди так терпляче зберігали. Ми хочемо, щоб цей мікрорайон також долучився до сортування»,- Сергій Безбородько, екоактивіст, засновник ГО «Еко Місто».

Долучитися до відповідального споживання може кожен небайдужий. За роботою станції можна стежити на сторінках «Еко Міста» в соціальних мережах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button