Суспільство (відео)

Допомогли вистояти: в Чернігові відзначили волонтерський рух жінок (Відео)

На Чернігівщині існує потужний рух активних і ділових жінок. Усі вони – представниці багатьох професій і напрямів діяльності, але їх об’єднує спільна мета – розвиток нашої області та країни загалом.

«23 роки я навчала дітей, взагалі я вчитель математики, працювала у 6-й школі. Але настали часи, коли я розпочала видавничу діяльність, тобто почала розробляти та створювати навчальні посібники. Це мультимедійний дидактичний контент для початкової школи і на сьогодні для нової української школи. Оскільки первачки, які починали з цієї програми, цього року переходять уже в 5-й клас. А сьогодні з підручниками є велика проблема, тому що їх не додрукували. А тому отакі освітні ресурси, які саме призначені для навчання, дуже потрібні», — Тетяна Роєва, головний редактор чернігівського приватного видавництва.

Із початком активних бойових дій багатьом довелося пристосовуватися до нових реалій ведення бізнесу та суспільних процесів, проте всі вони кажуть, що головне зараз – згуртуватися та спільно шукати шляхи для розвитку. Багатьом жінкам власна справа зараз допомагає тримати бойовий дух, кажуть, таким чином відволікаються від поганих думок і підтримують економічний фронт країни.

«Це додає наснаги та натхнення і я відволікаюся кожного дня, іду на роботу та щось роблю. Це дуже потрібно для мене та й взагалі для всіх людей. Я роблю для людей якесь щастя, дарую приємні аромати. Дівчата використовують продукцію для догляду і це також відволікає від тих подій, які зараз за вікном. Можна сказати, різновид ліків», — Анастасія Рубан, співзасновниця бренду косметики.

Жіночий волонтерський рух на Чернігівщині є одним із найпотужніших в Україні, більшість із представниць навіть призупинили свою основну діяльність і зараз неабияк підтримують наші Збройні Сили.

«Дуже важливо, що зараз в Україні та в нашому Чернігові дуже багато молодих і активних жінок. Жінки поважного віку підтримують і вчать, а молоді дівчатка підхоплюють це і несуть оцей тренд української самоідентичності у світ. І це дуже важливо, бо жінка – це берегиня роду, я думаю, що саме на жінках, на жіночій енергії та підтримці ми й завершимо цю війну. Тому що дуже багато волонтерів-жінок, дуже багато жіночої підтримки і нам, волонтерам. Наше надійне плече – це чоловіки, а ми їхній надійний тил», — Наталія Орлова, волонтерка.

Спілка Жінок Чернігівщини зараз згуртовує всі цікаві ідеї для подальшого розвитку жіночого руху.

«Після закінчення активних бойових дій дівчата зібралися і ми почали працювати. Зараз маємо проєкти, які ми реалізовуємо за підтримки «Українського жіночого фонду», він покликаний відновити психологічне здоров’я жінок вразливих категорій, маємо вже дві арттерапії, на одній із них ми малювали Патрона, і дуже приємно, що він відгукнувся, сказав, що ми, дівчата, молодці, і взагалі жінки – це рушійна сила, це дуже приємно», — Христина Лаврищева-Новікова, виконавчий директор «Спілки Жінок Чернігівщини».

Вони зібралися, щоб разом відзначити діяльність жінок під час активної фази боїв на Чернігівщині.

«Зараз у нашому регіоні немає бойових дій, дякуючи Богу та Збройним Силам України, але складнощів дуже багато, є економічні та соціальні проблеми, тому ми гуртуємося разом і допомагаємо одне одному», — Надія Шатирко, підприємниця та волонтерка.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button