Суспільство (відео)

Дорога в НАТО: два військові комісаріати реформують за 3,5 мільйона (Відео)

Чернігівщина стає флагманом реформування військових комісаріатів України, які в найближчі роки можуть замінити на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. В області реалізується пілотний проект, що до кінця цього року відбуватиметься на базі обласного й одного районного, а саме Козелецького, комісаріатів. Планується що наступного року реформа охопить всю країну. Її мета – близькість військових до людей.

«Чуємо, які є пропозиції від керівництва держави. Це інтеграція в НАТО. Тому ми працюємо над відкритістю, як це робиться в наших західних партнерів», — Сергій Сергієнко, заступник голови Чернігівської ОДА, куратор пілотного проект.

Реформуванням заплановано розділити відділ комплектування та призову на окремі підрозділи, один із яких буде займатись строковою службою, інший – набором на контракт. Також розширяться відділи соціального забезпечення за рахунок введення юридичного підрозділу. Окремо серед планів військових – запровадження «єдиного вікна», проте реалізація цього проекту поки що під питанням.

«У нас заплановане «єдине вікно», де спеціаліст соціального напрямку надасть усі необхідні роз’яснення, допоможе зібрати документи», — Вадим Лільчицький, заступник військового комісара обласного військового комісаріату.

Загалом конкретики щодо реформи, перший етап якої стартує з 1 серпня, було мало, тож вона підтвердила статус пілотної. На сьогодні не відомо навіть, чи впровадять нову назву для військкоматів, оскільки така зміна потягне за собою великі фінансові витрати і, можливо, нерозуміння населення.

«Назвати через півроку територіальний центр комплектування, буде це населенням сприйматись чи ні? Тобто ця думка також враховується», — Олександр Криворучко, військовий комісар обласного військового комісаріату.

Така реформа двох військкоматів коштуватиме бюджету Міністерства оборони 3 з половиною мільйони гривень. Це кошти тільки на матеріальне забезпечення, щоб організувати відкритість військових.

За результатами впровадження реформування в грудні планується проведення підсумкової наради, де обговорять усі пропозиції та зауваження щодо змін.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button