Суспільство (відео)

30 років по тому: у Чернігові згадали жахи війни в Афганістані (Відео)

Ще у званні старшого лейтенанта нинішній полковник міліції у відставці Петро Пекур потрапив на Афганську війну. Каже, що, отримавши наказ, ані хвилини не сумнівався і пішов туди в перших лавах. Куди і для чого везуть молодих правоохоронців, ніхто не пояснював. Думали, що пробудуть на чужині чотири місяці, але довелося залишитися на рік. Міліціянти проводили в Афганістані спецоперації та вивчали способи війни бойовиків. Петро Петрович згадує, як завдяки роботі його підрозділу вдалося зменшити втрати зі сторони наших військ.

«Вони сидять у цих печерках, а наші наступають на банду в горах, а вони стріляють із 20-30 м. Це ж не видно, там гул, не зрозуміти, хто де стріляє. Тому така історія і є, що хто знає, звідки вони стріляють. А ми це з’ясували. І потім, коли ми йшли в атаку, то спершу чистильники йшли, в камені всюди заглядали, потім менше почало гинути людей», — учасник воєнних дій в Афганістані Петро Пекур.

Основними труднощами перебування в Афганістані Петро Петрович називає надто спекотний клімат і хвороби, до яких чернігівці були не пристосовані. Усього разом із Петром Пекуром у складі загону «Кобальт» на війну поїхали 500 осіб, 80 із них загинули. Серед тих, хто повернувся, був хлопець, який отримав Героя Радянського Союзу. Петро Петрович згадує страшну розповідь свого товариша.

«Вони пішли в гори на операцію, але їх, певно, зрадили чи щось зробили не так. Їх оточили, лишились серед живих лише три людини, він там відбивався, був кулеметником… Потім звільнили його. Розказував, що на його очах животи розрізали, камені запихали нашим військовим», — учасник воєнних дій в Афганістані Петро Пекур.

15 лютого в Чернігові відзначили 30-річчя виведення військ з Афганістану. Олена Белеванцева, яка втратила свого сина вже на сучасній війні, теж прийшла вшанувати воїнів-інтернаціоналістів. Каже, що такі заходи необхідні для того, аби молодь не забувала подвиг земляків.

«З роками молодь забуває потрохи, що таке Афганістан. Тому повинні відбуватися завжди такі заходи на честь виведення військ з Афганістану. Завжди треба вклонятися героям-афганцям, які з честю виконали свій інтернаціональний обов’язок. І вічна пам’ять усім полеглим афганцям», — мати героя АТО Олена Белеванцева.

Спершу керівники області вшанували учасників АТО біля стели загиблим, оскільки герої тих часів захищають Україну і сьогодні. Далі перемістилися до пам’ятного знака чернігівцям воїнам-інтернаціоналістам. Голова Чернігівської облдержадміністрації особисто подякував усім героям за їхні подвиги.

«Українські воїни гідно виконали свій військовий обов’язок і довели, що здатні на самопожертву заради своїх бойових побратимів. Воїни-афганці стали живим щитом під час Революції гідності. ви були першими, захищаючи кордони нашої держави на сході. Завдяки вам не вдалось російському агресору полонити нашу землю», — голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент нагородив воїнів-афганців із Чернігівщини

У роки Афганської війни Чернігівщина втратила 117 своїх синів, а від початку АТО ще 167 воїнів-інтернаціоналістів, серед яких Олег Міхнюк і Віктор Маслов. Тому живі учасники бойових дій вважають своїм обов’язком допомагати родинам загиблих і своїм бойовим товаришам, які потребують підтримки.

«Ми, скільки ноги носять, будемо допомагати сім’ям загиблих. На жаль, певні пільги втратили сім’ї, але ми добиваємся на рівні держави, щоб їх було відновлено. Але я хочу сказати, що, може, й незначна ця допомога щомісячна, але підтримка сімей загиблих – це дуже важливо», — голова Чернігівського обласного відділення Української спілки ветеранів Афганістану Олександр Соколов.

«Із нашого строю йдуть, але подивіться, скільки сьогодні прийшли. Це свято дійсно для душі, щоб можна було побачитися, поспілкуватися, подивитися одне одному в очі. Наш комітет працює, у вересні буде 32 роки, як він існує. Вирішуємо проблеми і соціальні, і психологічні, і правові. Дуже допомагають нам. Підтримку ми відчуваємо і влади, і облдержадміністрації», — голова Чернігівського обласного комітету родин загиблих військовослужбовців Чернігівщини Лариса Кожар.

Після покладання квітів усіх загиблих вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалів.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button