Суспільство (відео)

Друге життя новорічних красунь: як позбутися дерева з користю (Відео)

Цикл новорічних свят уже позаду, тому час прибирати головний їх атрибут – ялинку. Чимало чернігівців уже це зробили. Зі штучними все просто.

«Не треба рубати свіжу, потім не треба так доглядати. Ми її зачохлимо. У нас удома велика, тут у квартирі маленька. Нам так подобається».

А от тим, у кого натуральні святкові дерева, потім треба думати, куди їх прибирати. Люди їх викидають або використовують для опалення власних осель.

«У нас котел, ми взяли і спалили у своєму котлі».

«У котел. Розібрали, закинули. Та й усе».

«Виніс туди, де сміття. – Не думали на переробку здати? – Її ж забирають і перероблюють одразу на місці».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генетичне свято обрядовості: на стародавню чернігівську щедрівку зняли кліп (Відео)

Святкові дерева, які відслужили своє, тепер приймають і на комунальному підприємстві «Зеленбуд». Тут їх переробляють у спеціальному подрібнювачі. На підприємстві зазначають, що минулого тижня чернігівці вже здали близько пів сотні дерев.

«Ми зробили таку, скажімо, акцію, щоб наші чернігівці не викидали їх на узбіччя, а приносили до нас. Ми їх тут переробляємо на щіпу і надалі використовуємо або для утеплення в розсаднику, або для мульчі. Тому звертаюся до мешканців нашого міста, щоб вони не викидали на контейнерні майданчики. А краще, щоб підвозили сюди, до нас на підприємство, і ми їх будемо переробляти»,- Олександр Ярещенко, заступник директора КП «Зеленбуд».

Така щіпа допомагає вберегти рослини від морозів.

«Далі вона перегниє, треба перегнити. Але ми спершу її використовуємо для утеплення ґрунту, тобто засипаємо на верхній шар. Якщо такі морози, як зараз от -18 – -20 градусів, то ґрунт не так промерзає. І надалі вона як мульча застосовується для рослин»,- Олександр Ярещенко, заступник директора КП «Зеленбуд».

На підприємстві кажуть, що привозити сюди можна не лише ялини, а й сосни.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button