Суспільство (відео)

Другий день експерименту: чернігівські журналісти побилися під час зйомок (Відео)

Після іспитів – одразу на татамі. На другий день поліцейського експерименту журналісти ЧЕline разом з іншими медійниками опановували тактику затримання злодіїв.

«Ці прийоми, якщо їх правильно виконувати, може зробити будь-яка особа, поліцейський. А поліцейський – це в принципі людина, яка постійно тримає себе у формі, фізично підготовлена. Навіть тендітна дівчинка може це виконувати. Тобто повалення на землю, одягання кайданок і затримання правопорушника безпосередньо», — розповідає Євгеній Польгуй, інспектор ТОР, лейтенант поліції, інструктор із тактико-фізичної підготовки.

За словами поліцейських, аби повністю опанувати прийом, одного заняття замало. Для цього треба постійно вдосконалювати свої навички. Але на експрес-курсі журналісти встигли вивчити й тонкощі поверхневої перевірки порушника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відзначили поліцейських, які за лічені хвилини затримали розбійників

«Наприклад, ви знайшли якийсь предмет, який викликає у вас підозру, то не треба лізти до кишені, просто запитуєте, що в кишені. Коли він витягне, ви побачите, що там знаходиться».

«Поверхнева перевірка й обшук – це два різні нюанси. Поверхнева перевірка не проводиться на протокол,вона проводиться насамперед для безпеки самого правоохоронця. Людині постійно ставлять запитання. Вони повинні бути обґрунтовані. Або хтось сказав, що у людини щось є заборонене, або поліцейський сам це побачив. Тобто з людиною спершу ведеться бесіда, тоді, відповідно до закону України, поверхнева перевірка проводиться», — зауважує Віталій Копистко, старший інспектор прес-служби Управління патрульної поліції в м. Чернігові, майор поліції.

Вивчили й елементи рукопашного бою, які можна застосовувати для самооборони. Проте полісмени застерігають, що вони не містять бойових прийомів, оскільки законом заборонено завдавати будь-яких тілесних ушкоджень затриманому.

«Дуже не очікував побачити таке… Насправді, здавалося б, нескладні прийоми, але на власному досвіді розумієш, наскільки одним рухом можна повністю знерухомити злочинця. Щойно був у ролі злочинця і на власному досвіді зрозумів, що це дійсно дуже боляче, тому тільки якийсь навіжений чинитиме супротив», — говорить Павло Солодовник, журналіст.

Після спортивної зали журналісти пішли на вулицю вправлятися в затриманні водія-порушника. Вони вчилися, як безпечно підходити до автомобіля та спілкуватися з водієм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс молодого бійця: чернігівські журналісти вступили до лав поліції

«Перше, що ви зобовязані зробити, – це відрекомендуватися і назвати причину зупинки. Надалі я маю право вимагати від особи показати документи. Посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію і передбачений законом страховий поліс».

Ще однією сходинкою до опанування професії поліцейського стало ознайомлення зі зброєю.

«Це автомат Калашникова, 74, укорочений. Це є автоматичною зброєю Національної поліції, отакий він має вигляд. Це до нього движок. Сюди заряджаються патрони. І отакий має вигляд. Ще в нього є відкидний приклад. Отакий автомат у складеному положенні», — розповідає Віталій Копистко, старший інспектор прес-служби Управління патрульної поліції в м. Чернігові, майор поліції.

Уже завтра на медійників чекають нові враження, адже заплановане патрулювання.

«Це і нічні зміни, і денні. Побачимо, який це матиме вигляд саме зсередини».

«Я готовий хоч зараз уже почати. Ходімо ловити їх. Так!».

Журналіст: Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button